Jobbközép áttörés Spanyolországban, a Néppárt megszabadult a szélsőjobbtól

Szerző: Fekő Ádám
2022.06.20. 07:25

Helyhatósági választásokat tartottak Andalúziában, ahol meglepő módon egyedül szerzett többséget a PP.

Jobbközép áttörés Spanyolországban, a Néppárt megszabadult a szélsőjobbtól

A spanyol konzervatív Néppárt (PP) történelmi eredményeket ért el vasárnap az andalúziai tartományi választáson: nyertek, és tulajdonképpen lefegyverezte a szélsőjobboldali Voxot. Az eredmény azért meglepő, mert a közvéleménykutatások alapján a PP-nek nem sok esélye volt többséget szerezni, és azt jósolták, a Voxra kell majd támaszkodnia a kormányalakításhoz. 

Ehhez képest a párt 58 mandátumot kapott, ez pedig hárommal több, mint a többséghez szükséges 55, így annak ellenére sincs szüksége a Voxra, hogy valamicskét ők is javítottak az eredményeiken a megszerzett 14 mandátummal. A szocialisták 31 mandátumot szereztek, a két látványosabban baloldali induló pedig összesen hetet.

A centrizmus teljesen kiesett Andalúziában, a Ciudadanos mind a 21 helyüket elvesztette.

Az andalúziai választások 2019-ben lettek különösen fontosan Spanyolországban: ekkor évtizednyi uralkodás után bukott el itt a baloldal, főleg korrupciós botrányainak köszönhetően, illetve először lett komoly erő a már említett Voxból, mivel az eredmények úgy hozták, hogy a Néppárt csak velük, illetve a most teljesen kiesett Ciudadanosszal tudtak többséget szerezni.

Érdekesség, hogy Magyarországon a kormánymédia is jelentős eseményt csinált belőle: magyar kormány véleményének visszhangosítására szakosodott Alapjogokért Központ elnöke a helyszínen tekintette meg a választást, a sajtó pedig valamiféle jobboldali összefogásként írt az indulókról, természetesen a Vox áttörését is jósolva.

KIEMELT KÉP: Partido Popular / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek