Moldovában a háborús vészhelyzet után is tilos lesz oroszországi híreket sugározni

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.06.19. 17:10

Az orosz propagandát is súlyosan fogják büntetni az új információbiztonsági törvény értelmében,

Moldovában a háborús vészhelyzet után is tilos lesz oroszországi híreket sugározni

A Moldovai Köztársaság elnöke vasárnap kihirdette az információbiztonságról szóló törvényt, amely az Ukrajna elleni orosz agresszió nyomán bevezetett rendkívüli állapot lejárta után is megtiltja a hírek és politikai elemzések Oroszországból való sugárzását – írja moldovai sajtó.

A törvény tiltja a híradásokat és az elemző adásokat olyan országokból, amelyek nem ratifikálták a határokon átnyúló televíziózásról szóló egyezményt.

A Moldovai Köztársaság Audiovizuális Tanácsának vezetője, Liliana Viţu szerint „a jövő héten életbe lép a törvény, és a propagandát sokkal keményebben fogják szankcionálni. Így a félretájékoztató médiaintézményeket fokozatosan szankcionálják, a büntetés a bírság kiszabásától a reklámsugárzási jog megvonásáig terjedhet” – írja az IPN portál.

Ezek a hírek és adások a rendkívüli állapot bevezetése miatt jelenleg tiltva vannak, de az új törvény lehetővé teszi a tilalom fenntartását annak lejárta után is.

Az információbiztonságról szóló törvény, amelyet az oroszpárti ellenzék a „cenzúra intézményeként" jellemez, előírja, hogy a tévéállomásokon sugárzott tartalom 50%-ának az EU-ból, az Egyesült Államokból és a határokon átnyúló egyezményt ratifikáló országokból kell származnia.

NYITÓKÉP: Veaceslav Bunescu/Flickr Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek