Az oroszok azt állítják, rakétatámadással ötven ukrán tisztet öltek meg

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.06.19. 17:44

Az ukránok azt mondják, az oroszok ismét megpróbálnak előre törni Harkov felé.

Az oroszok azt állítják, rakétatámadással ötven ukrán tisztet öltek meg

Ukrán források vasárnap „meglehetősen bonyolult" helyzetről számoltak be az észak-ukrajnai Harkov régióban, ahol állításuk szerint az orosz csapatok újraindították az offenzívát, bár egyelőre sikertelenül. Az EFE hírügynökség által idézett Vadim Denisenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerint az orosz csapatok igyekeznek visszaszerezni a teret Harkov térségében, amely Ukrajnában a második legnagyobb a főváros Kijev után, és az orosz határ közelében található.

Miután májusban az oroszok visszavonulásra kényszerültek, most ismét megpróbálnak előrenyomulni, hogy Harkov városa közelébe tolják el a frontvonalat, és tüzérségi bombázással növeljék ostromló képességüket.

A helyzet ott „elég bonyolult", de „ellenőrzés alatt áll" - mondta Denisenko, aki szerint az orosz csapatok nem tudtak előrenyomulni a jelenlegi front kulcsfontosságú területein, Luhanszk régióban sem, például a tartomány déli részén található Szeverodonyeck városában. Luhanszk nagyrészt , de nem teljesen, az orosz hadsereg irányítása alatt, Szeveronyeck és testvérvárosa, Liszicsanszk, a Donyec folyó túloldalán, az utolsó ukrán fellegvár a Luhanszk tartományban.

A tartomány kormányzója, Szergej Hajdaj szerint Szeverodonyeckben az oroszok „most úgynevezett feltárási taktikát alkalmaznak, lépésről lépésre, méterről méterre próbálnak haladni"

Eközben az orosz csapatok Iskander rakétákkal lőtték ki egy ukrán harckocsijavító központot Harkovban – közölte az orosz védelmi minisztérium. Azt is állította, hogy a nyugati államok által Ukrajnának szállított tíz tarackot és 20 katonai járművet semmisítettek meg a Kalibr rakéták Mikolajev városában.

Moszkva szerint a Dnyipropetrovszk régióban egy ukrán parancsnoki központ ellen végrehajtott újabb, azonos típusú rakétákkal támadásban mintegy 50 ukrán tiszt vesztette életét, köztük tábornokok is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a déli front területéről érkezett ukrán csapatok látogatásáról visszatérve szombat este megígérte az orosz hadsereg által megszállt területek visszafoglalását. "Senkinek nem adjuk át a déli területet" - mondta, megígérte, hogy Ukrajna visszaszerzi az ellenőrzést a Fekete-tenger partvidéke felett, és mindent megtesz a gabonaexport újraindításáért.

NYITÓKÉP:manhhai/Flickr Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek