Kormány: Aki tud, az ne repüljön Ryanairrel

Szerző: Kósa András
2022.06.17. 09:17

Gulyás Gergely szerint csak a háború felelős a magas inflációért.

Kormány: Aki tud, az ne repüljön Ryanairrel

Kevés reménykedésre okot adó dolog an ma a világban, elég csak az orosz-ukrán háború elhúzódására, az ezróövezfetet és az Egyesült Államokat sújtó inflációra gondolni, ennek oka a háború miatt megemelkedő energiaárak – mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint mindent meg kell tenni az infláció mérséklésért, ezért marad az árstop és a rezsicsökkentés. Majd megismételte, hogy az élelmiszer-, és benzinár-stopot október végéig, a kamatplafont és a hitelmoratóriumot az év végéig fent fogják tartani. Marad a 480 forintos benzubkár is, ezt a kormány a brüsszeli kifogások ellenére is fenntartja.

A kormány szerint a benzinár stopja nem sérti a verseny elvét, az olasz Friuli tartományban már volt hasonló lépés, de az olasz kormány megnyerte a pert az Európai Bizottsággal szemben.

Gulyás Gergely szerint az egész európai gázellátás veszélybe kerülhet, ha az orosz gázt szankcionálnák, ezért a magyar kormány ezt nem támogatja.

Az ECOFIN ülésére Varga Mihály úgy utazik ki, hogy nem támogathatja a globális minimmumadó bevezetését, mert ezzel elveszítenénk az alacsony adóból eredő versenyelőnyünket. Azt vizsgálni fogják, hogy az extraprofit adókat milyen formában hárítják át a fogyasztókra.

Gulyás Gergely szerint a Ryanair vezetője kocsmai stílusban beszélt a magyar kormánnyal, ezért azt javasolja, hogy ahol van másik versenytárs, ott válasszanak más légitársaságot. A miniszter szerint az általános szerződési feltételek lehetnek tisztességtelenek is, ha megengedik, hogy az adót egy az egyben továbbhárítsák a fogyasztókra, ezt is vizsgálják.

Gulyás Gergely szerint az uniós költségvetésben és a helyreállítási alapban is van pénz a béremelésre, ezért senki ne blokkolja a tárgyalásokat a megegyezésről. Gulyás Gergely ezután álhírnek nevezte azt is, hogy elbocsátások jönnének a kormányhivataloknál.

A kormány nem támogatja a dugódíj bevezetését – amire korábban Demszky Gábor és Tarlós István is kötelezettséget vállalt.

A kormány szerint mindenkinek ki kell vennie a részét a közterhekből, ezért nem fedezik az önkormányzatok rezsicsökkentését, de „különös figyelemmel kísérik az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat”, hogy ők mit lépnek ebben a helyzetben. Lesz olyan önkormányzat, aminek kompenzálják majd a megemelkedő költségeit.

A KATA szabályainak megváltoztatásánál az a cél, hogy ne nagy cégek vezérigazgatói, hanem kisvállalkozók választhassák ezt a kedvezményes adózási lehetőséget, egy kisvállalkozó havi 1,5 millió forintig választhatná ezt. Ez január 1-el változna.

Orbán Viktor több mint duplájára emelt fizetésével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, míg Orbán Viktor a negyedik legalacsonyabb fizetést kapja az EU-ban, míg a magyar GDP arányaiban ennél magasabb szinten van, ezért volt indokolt az emelés.

NYITÓKÉP: Bruzák Noémi / MTI

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek