A britek szankciólistára tették Kirill pátriárkát

2022.06.17. 07:43

A britek meglépték azt, ami ellen Magyarország hevesen tiltakozott az unióban.

A britek szankciólistára tették Kirill pátriárkát

Szankciólistára került Kirill orosz pátriárka az Egyesült Királyságban - számolt be a Politico. Az orosz ortodox egyházi vezető - akiről bővebben itt írtunk - a csütörtökön közzétett új rendelet értelmében nem utazhat be az országba és az ott lévő vagyonát is zárlat alá helyezik.

Kirillt első sorban "az ukrajnai orosz katonai agresszió kiemelkedő támogatása miatt" szankcionálták - áll a brit kormányzat közleményében.

Ferenc pápa májusban azt mondta, figyelmeztette Kirillt, hogy "ne váljon Putyin ministránsává" azonban nem sikerült hatni a néhai KGB-s ortodox vezetőre, aki több ízben is támogatását fejezte ki az orosz elnök felé.

Az Európai Bizottság májusban vette célba Kirillt a retotziókkal: akkor egy sor háborúpárti prédikációt és gesztust - beleértve az Ukrajnában harcoló orosz katonák megáldását - nehezményezték.

Az unió végül nem tudta Kirillt a szankciólistára tenni, mert Magyarország megvétózta a döntést.

A csütörtöki brit szankciók kiterjednek Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztosra, Szergej Szavosztyjanovra, a moszkvai városi duma képviselőjére, valamint Alekszej Iszajkinre, a Volga-Dnepr közlekedési konszern elnökére és igazgatósági tagjára is.

"Ma Putyin háborújának segítőit és elkövetőit vesszük célba, akik mérhetetlen szenvedést okoztak Ukrajnának" - mondta Liz Truss külügyminiszter nyilatkozatában.

Az orosz tisztviselőkön kívül a mianmari fegyveres erőknek repülőgép-alkatrészeket szállító szervezeteket is érinti a szankciók új hulláma: a britek így akarják "korlátozi a mianmari katonai juntát, amely nagymértékben függ az orosz légi eszközökre, és elvágni Putyint attól, hogy profitáljon a háborús gépezetét finanszírozó eladásokból" - áll az Egyesült Királyság kormányának közleményében.

A kitiltásra az orosz ortodox egyház is reagált: abszurdnak minősítették London rendeletét.

NYITÓKÉP: WikiMedia Commons

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek