Megszorítások Kaposváron: a helyi fideszesek a legszegényebbeket sarcolják meg

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.06.16. 18:11

Hiába tiltakozott az ellenzék: nőnek a tömegközlekedési díjak, és gyermekvédelmi- és szociális ellátások térítési díjai is emelkednek

Megszorítások Kaposváron: a helyi fideszesek a legszegényebbeket sarcolják meg

A kaposvári közgyűlés csütörtöki ülésén megszavazták a fideszes képviselők Szita Károly polgármester javaslatait, így nőni fognak a tömegközlekedési díjak, illetve gyermekvédelmi- és szociális ellátások térítési díjai is emelkednek – írja laptársunk, a kpsv.hu.

A javaslatok ellen az ellenzéki képviselők tiltakoztak, Szita Károly és a fideszes többség eltökélt volt a megszorító intézkedések megszavazásában.

Felder Frigyes (LMP) kifogásolta, hogy pont a legzöldebb közlekedési formát sarcolja meg a Fidesz és alaptalannak nevezte a díjemelést, mert Péccsel és Szombathellyel összehasonlítva sokkal kevesebb járat közlekedik és már így is drágább a kaposvári tömegközlekedési szolgáltatás.

A döntések értelmében július 1-jétől 25 százalékkal drágább lesz Kaposváron a buszjegy, ugyanis 400 forintról 500 forintra emelkedik az ár. Emellett jelentős áremelkedés lesz az összvonalas havi bérlet tekintetében is, itt a korábbi 7 420 forint helyett 8 300 forintot kell majd fizetni. Ez 19,5 százalékos drágulást jelent. Beleszámítva azt, hogy Szita Károly 2021-ben, egyes számítások szerint, 42 százalékkal csökkentette a járatok számát, brutális drágulásnak lehetnek tanúi a közösségi közlekedést használó kaposváriak, hiszen drágábban kapnak jóval kevesebb szolgáltatást Az áremelkedés elsősorban kisgyermekes családanyáknak, a munkába és műszakba járó dolgozóknak, a kórházi dolgozóknak és a kaposvári nyugdíjasoknak fog gondot okozni.

A fideszes polgármester és párttársai a gyermekvédelmi és szociális ellátások térítési díjait is megemelték: jelenleg Kaposváron 587 fő részesül szociális étkezésben, az áremelés 502 főt, tehát az ellátottak több, mint 85 százalékát fogja érinteni. Egyesek térítési díja 19 százalékkal fog emelkedni, tehát az eddigi 420 forint helyett majd 500 forintot kell fizetni adagonként. Többségében rendkívül rossz anyagi körülmények között élő emberekről van szó, így néhány ezer forint is sokat számít nekik havonta.

A házi segítségnyújtás díjai is emelkednek. Kaposváron 116 fő veszi igénybe a szolgáltatást, és az összes ellátottat érinteni fogja az emelés, különböző mértékben. Lesz olyan, akinek 70 forinttal fogják óránként emelni a térítési díját, de lesz olyan is, akinek 225 forinttal. A jelenlegi 740 forintos óradíjat alapul véve a 225 forintos emelés 30 százalékos árnövekedésnek felel meg.

Emelkedni fog a rászoruló idősek étkezésének díja, illetve a fogyatékkal élők étkezési ellátásának díja is. Emellett emelkedni fog a bölcsődei gondozási díj mértéke, de ez nem lesz akkora mértékű, hiszen már így is jelentős kedvezményeket ad a város.

Jelenleg a 269 beíratottból 127 fő fizet gondozási díjat, mely egységesen 50 forint naponta. Ez emelkedne 40 százalékkal 70 forintra, ami havonta 400 forint többletkiadást jelentene a fizető családoknak.

Pintér Attila (MSZP) emlékeztetett arra, hogy Szita Károly előszeretettel hangoztatta korábban, hogy „a bajban adni kell és nem elvenni.” Most baj van, de a Fidesz mégis elvesz a kaposváriaktól.

Felder Frigyes (LMP) elképesztőnek nevezte, hogy a válságban a Fidesz pont a legszegényebb réteg terheit emeli, akiket amúgy is hatványozottan súlyt az elemiszerek 20-30 százalékos emelkedése, hiszen jövedelmük jelentős részét élelmiszerre költik.

NYITÓKÉP: A kaposvári közgyűlés csütörtöki ülése. Szita Károly/Facebook

 

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek