Macron, Scholz, Draghi és Johannis támogatják Ukrajna és Moldova EU-s tagej9öltségét

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.06.16. 17:31

Scholz először vállalta ezt ennyire nyíltan. Az azonban nemvilágos, milyen feltételekkel.

Macron, Scholz, Draghi és Johannis támogatják Ukrajna és Moldova EU-s tagej9öltségét

A Politicio írja, hogy csütörtökön Németország, Franciaország, Olaszország és Románia vezetői kijelentették, hogy támogatják Ukrajnát és Moldovát EU-tagjelöltként, eloszlatva a kétségeket az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos álláspontjukkal kapcsolatban

„Mind a négyen támogatjuk az azonnali tagjelölt státuszt” – mondta Emmanuel Macron francia elnök újságíróknak egy közös sajtótájékoztatón Kijevben, ahová a vezetők azért utaztak, hogy találkozzanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozón még Olaf Scholz német kancellár, Mario Draghi olasz miniszterelnök és Klaus Iohannis román elnök mellett beszélt.

Scholz is hasonló következtetésre jutott:

„Németország támogatja az Ukrajna javára hozott pozitív döntést. Ez vonatkozik a Moldovai Köztársaságra is” – mondta a kancellár, hozzátéve: „Ukrajna az európai családhoz tartozik”.

Scholz kijelentése különösen figyelemreméltó volt, mivel a kancellár korábbi megjegyzéseiben vonakodóbb volt Ukrajna vagy Moldova tagságához vezető út mellett.

Az azonban nem derült ki a sajtótájékoztatón, hogy milyen feltételekhez kötik a tagjelöltséget. Az EU valószínűleg szigorú követelményeket fog kérni a demokratikus és intézményi reformokkal kapcsolatban, mint például a korrupció elleni küzdelet. Ukrajnának valószínűleg előbb is meg kell kötnie Oroszországgal a békemegállapodást, mielőtt bármilyen tárgyalást megkezdhetne az EU-val.

Az Európai Bizottság várhatóan pénteken javasolja hivatalosan Ukrajna és Moldova tagjelöltségét, de a végső döntést az uniós országoknak kell meghozniuk. Az EU vezetői jövő héten csütörtökön és pénteken találkoznak Brüsszelben, hogy megvitassák a kérdést.

NYITÓKÉP: Klaus Johannis/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek