Kaposvári megszorítások: Szita Károly a legszegényebbeket sarcolja meg

2022.06.15. 17:16

A kaposváriak egy része 20-30 százalékos díjemelésekre számíthat, ha csütörtökön a közgyűlés megszavazza Szita Károly javaslatait, márpedig nem fordult elő olyan, hogy a fideszes képviselők ne támogatták volna a polgármestert. Az intézkedéssel a legszegényebbek kerülhetnek még nehezebb helyzetbe.

Kaposvári megszorítások: Szita Károly a legszegényebbeket sarcolja meg

Július 1-jétől 25 százalékkal drágább lesz Kaposváron a buszjegy, ugyanis 400 forintról 500 forintra emelkedik az ár. Emellett jelentős áremelkedés lesz az összvonalas havi bérlet tekintetében is, itt a korábbi 7 420 forint helyett 8 300 forintot kell majd fizetni. Ez 19,5 százalékos drágulást jelent. Beleszámítva azt, hogy Szita Károly 2021-ben, egyes számítások szerint, 42 százalékkal csökkentette a járatok számát, brutális drágulásnak lehetnek tanúi a közösségi közlekedést használó kaposváriak, hiszen drágábban kapnak jóval kevesebb szolgáltatást - számolt be társoldalunk, a kpsvr.hu.

Az áremelkedés elsősorban kisgyermekes családanyáknak, a munkába és műszakba járó dolgozóknak, a kórházi dolgozóknak és a kaposvári nyugdíjasoknak fog gondot okozni.

A fideszes polgármester a gyermekvédelmi és szociális ellátások térítési díjait is emelni kívánja: Jelenleg Kaposváron 587 fő részesül szociális étkezésben, az áremelés 502 főt, tehát az ellátottak több, mint 85 százalékát fogja érinteni. Egyesek térítési díja 19 százalékkal fog emelkedni, tehát az eddigi 420 forint helyett majd 500 forintot kell fizetni adagonként. Többségében rendkívül rossz anyagi körülmények között élő emberekről van szó, így néhány ezer forint is sokat számít nekik havonta.

A házi segítségnyújtás díjai is emelkednek. Kaposváron 116 fő veszi igénybe a szolgáltatást, és az összes ellátottat érinteni fogja az emelés, különböző mértékben. Lesz olyan akinek 70 forinttal fogják óránként emelni a térítési díját, de lesz olyan is, akinek 225 forinttal. A jelenlegi 740 forintos óradíjat alapul véve a 225 forintos emelés 30 százalékos árnövekedésnek felel meg.

Emelkedni fog a rászoruló idősek étkezésének díja, illetve a fogyatékkal élők étkezési ellátásának díja is. Emellett emelkedni fog a bölcsődei gondozási díj mértéke, de ez nem lesz akkora mértékű, hiszen már így is jelentős kedvezményeket ad a város. Jelenleg a 269 beíratottból 127 fő fizet gondozási díjat, mely egységesen 50 forint naponta. Ez emelkedne 40 százalékkal 70 forintra, ami havonta 400 forint többletkiadást jelentene a fizető családoknak.

Az áremeléseket várhatóan csütörtökön fogja a közgyűlés megszavazni a fideszes többség támogatásával.

NYITÓKÉP: WikiMedia Commons

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek