Egy jelentés szerint legalább 610 gyermeket molesztáltak papok egy német egyházmegyében

Szerző: Cserdi Dóra
2022.06.14. 08:30

A bántalmazottak többsége 10 és 14 év közötti kiskorú lehet.

Egy jelentés szerint legalább 610 gyermeket molesztáltak papok egy német egyházmegyében

A nyugat-németországi münsteri katolikus egyházmegyén belül sokkal több szexuális visszaélés történt, mint azt korábban gondolták  derült ki egy hétfőn közzétett új tanulmányból a Deutsche Welle szerint.

A kutatás elvégzésével a münsteri katolikus egyházmegye bízta meg a Münsteri Egyetemet. A vizsgálat két és fél éven keresztül tartott, és a nyugat-németországi egyházmegyében 1945 és 2020 között történt szexuális visszaéléseket kutatták.

A jelentés legalább 610 olyan kiskorú áldozatot regisztrált, akiket a 75 éves időszakban szexuálisan zaklattak a klérus tagjai. De hozzátették:

a valós szám ennél jóval magasabb, akár hatezer érintett gyermek is lehet.

Mint közölték, a bántalmazottak többsége 10 és 14 év közötti kiskorú. Az egyetem sajtóközleménye szerint az áldozatok mintegy háromnegyede fiú, egynegyedük pedig lány.

A gyermekek gyakran szoros kapcsolatban álltak az egyházzal  - ministráltak, illetve más egyházi csoportokba jártak, szerepeltek -, és ezt az elkövetők meglehetősen gátlástalanul kihasználták”– tették hozzá.

Mint írják, mintegy 196 klerikus érintett a visszaélésekben a münsteri egyházmegyében. A tanulmány alapján az egyházi vezetők az elmúlt 75 évben eltussolták a visszaéléseket, így az egyetem álláspontja szerint az 1947 és 2008 között hivatalban lévő egyházi tisztségviselők masszív vezetői mulasztással okolhatóak.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek