„A saját apám jelentett fel” – egyre több háborúellenes oroszt panaszolnak be

Szerző: Cserdi Dóra
2022.06.15. 11:15

Már a családtagokkal sem feltétlenül könnyű őszintének lenni az országban.

„A saját apám jelentett fel” – egyre több háborúellenes oroszt panaszolnak be

Egyre gyakoribb, hogy az ukrajnai háború ellenzőit bepanaszolják az oroszországi hatóságoknál – írja a Deutsche Welle. A lap ezért olyan oroszokat keresett fel, akiket a saját rokonaik, barátaik, kollégáik és szomszédaik jelentettek fel.

A rendőrök is félnek, hogy Ukrajnába kell menniük

A 32 éves, moszkvai informatikust, Kirillt egy családtagja panaszolta be a rendőrségen.

„Elborzadtam, mikor elkezdődött a »különleges katonai művelet«, így különböző posztokat terjesztettem az ukrajnai háború végéért. A családunk egy tagja nagyon belezúgott Vlagyimir Putyinba, hamar reagált is a bejegyzéseimre. Az otthonában még Putyin portréját is felakasztotta, egyébként szintén így van ez az iskolákban és az állami intézményekben. A rokonom bombázni kezdett mindenféle propagandavideókkal, egyszerűen elviselhetetlen volt. Először nem vettem róla tudomást, aztán nem bírtam tovább, elmondtam a véleményem. Ennek sem volt sok haszna, így végül minden üzenetét archíváltam”

– mesélte.

A férfit nem sokkal később keresték fel a hatóságok, és a rendőrségre is el kellett mennie. „Ott megmutatták az Instagram-fiókom képernyőképeit és a rokonommal folytatott levelezésemet” – mesélte. Az informatikust végül elengedték.

„A beszélgetés során megtudtam, hogy nem ez volt az első eset, hogy rokonok tesznek bejelentést. A rendőrök bevallották, hogy ők maguk is félnek attól, hogy Ukrajnába küldik őket. Végül hazamehettem” – tette hozzá.

„A saját apám jelentett fel”

Egy 21 éves moszkvai diák, Anna, arról beszélt a lapnak, hogy a saját édesapja jelentette fel.

„ Április 10-én azzal hívott fel a nagynéném, hogy eljött hozzánk a rendőrség, és velem akarnak beszélni. Miután átadta a telefont, az egyik tiszt közölte velem, hogy apám feljelentett, mert állítólag a háború ellen érveltem, lejárattam az orosz hadsereget és oroszok megölésére buzdítottam másokat. Több hozzászólást is írtam a háború ellen, de ilyen felhívásokat biztosan nem tettem. Közben a rendőr azt is elárulta, hogy az apám épp részeg, a nagynéném pedig azt kiabálta a háttérben, hogy apu alkoholista”

– emlékezett vissza.

Végül a fiatalnak is el kellett mennie a rendőrségre, de bizonyítékok hiányában elengedték. „Ott tartunk, hogy az oroszországi embereknek a rokonaikkal való kapcsolattartásban is óvatosabbnak kell lenniük, egy közeli családtagunk is feljelenthet a rendőrségen” – tette hozzá.

Az alanyok nevét biztonsági okokból megváltoztatta a lap.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek