Mezei dizájn, Big Mac-aktivista, kézzel átfestett mekis szószok: becsúszott pár gikszer az „orosz McDonald's” megnyitójába

Szerző: Cserdi Dóra
2022.06.14. 20:00

Múlt héten mutatták be a Vkusno i tochkát. Az első nap nem volt épp zökkenőktől mentes: kicsit koppintott, kicsit hiányos – de az övék.

Mezei dizájn, Big Mac-aktivista, kézzel átfestett mekis szószok: becsúszott pár gikszer az „orosz McDonald's” megnyitójába

Ha a volt Szovjetunióban bele lehetett kóstolni a szabadságba, akkor annak Big Mac és sült krumpli íze volt. A szocialista tömbben bár sokáig elképzelhetetlennek tartották, hogy a kapitalizmus egy olyan hírhedt szimbóluma, mint a McDonald's, lábat vessen a szovjet térségben, a gyorsétteremlánc 1990. január 31-én mégis megnyitotta első üzletét a moszkvai Puskin téren.

A viharos időszakok, politikai összezörrenések ezután is bár jöttek-mentek Nyugat és Kelet között, a McDonald's harminckét évig zavartalanul működött Oroszországban. Ukrajna megtámadása után a konszern viszont úgy döntött,

dászvidányát mond az orosz piacnak.

A McDonald's végül eladta érdekeltségeit Alexander Govornak, az üzletember vállalata, a Sistema PBO vasárnap pedig már be is mutatta

az első 15 orosz Mekit, vagyis a Vkusno i tochkát (Finom és pont).

„Hozzátok vissza a Big Mac-et

A vállalat összességében jól teljesített vasárnap, de egy-két gikszer így is becsúszott. A Vkusno a jövőben bár frissítene a régi kínálaton, a felhozatal egyelőre nem szolgál újdonsággal. Eddig talán annyi meglepetéssel sikerült előrukkolni, hogy az orosz gyorsétterem kihagyja kínálatából a Big Mac burgert és McFlurryt, mivel a vállalat szerint ezek túlságosan kötődnek a régi márkához.

A lépésnek, persze, nem örült mindenki, és erről már a vasárnapi megnyitón véleményt nyilvánítottak. Egy fiatal férfi például táblával a kezében követelte vissza a régi menüt  közölte egy független orosz lap, a Holod.

Hozzátok vissza a Big Mac-et  állt a papíron.

És bár egy-két terméket túl mekisnek minősített a Vkusno, a McDonald's szószairól úgy tűnik, egyelőre más véleménnyel vannak. A közösségi oldalakon több olyan kép is megjelent, amelyek szerint a régi csomagolással adtak el termékeket vasárnap. Az Insider pedig olyan fotókat is közölt, amiken nem túl elegánsan, fekete filccel tüntették el a szószokról a Meki logóját.

Az első Meki

Az első Meki bár a kilencvenes évek elején vetette meg a lábát Moszkvában, az ötlet már jóval korábban megfogant  írja a voanews.com. George Cohon amerikai származású kanadai üzletember, a kanadai és a későbbi szovjet McDonald's alapítója az 1976-os montreali olimpia idején szovjet képviselőket vitt az egyik kanadai gyorséttermébe.

A tisztviselőket ekkor magával ragadta a mekis étel és kiszolgálás, Cohont pedig a gondolat, hogy a Szovjetunióban terjeszkedjen.

Az üzlet elsőre bár meghiúsult, rengeteg év és tárgyalás után Mihail Gorbacsov mégis zöld lámpát adott a McDonald's gyorsétteremnek.

A Meki egyébként sokáig veszteségesen működött a térségben, hiszen az árait nem szovjet pénztárcákra szabták. Ennek ellenére a lakosság kezdeti lelkesedése borítékolható volt.

Már a január 31-ei megnyitó kezdete előtt 5 ezer fős tömeg vonult fel az üzletnél, a sajtóbeszámolók szerint a nap végére pedig úgy 30-40 ezer vendég állt sorban, hogy belekóstoljon a Nyugat ízeibe.

A McDonald's harminckét év után végül úgy távozott Oroszországból, ahogy érkezett: kígyózó sorokkal.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek