Szeizmológus: Rendszeresek lesznek az erős földrengések a Balkánon

Szerző: Cserdi Dóra
2022.06.12. 11:55

A héten két kisebb rengést mértek Szerbiában, Montenegrónál vasárnap, az Adriai-tengernél pedig csütörtökön észleltek földmozgást.

Szeizmológus: Rendszeresek lesznek az erős földrengések a Balkánon

A két nagy, a horvátországi Petrinja közelében és az Albániában lévő rengésekkel egy olyan tízéves időszakba lépett a Balkán, amit erős földmozgások jellemeznek majd  mondta Slavica Radovanović szeizmológus az RTS-nek az N1 szerint.

Az interjú annak apropóján készült, hogy a közelmúltban több szerbiai várost is kisebb földrengések rázták meg. A héten Lazarevac és Mokra Gorán környékén észleltek gyengébb mozgásokat, az elmúlt hat hónapban pedig Mladenovac, Aranđelovac, Kopaonik, Čačak és Kruševac térségében mértek enyhébb rengéseket.

Slavica Radovanović nyilatkozata alapján az ezt megelőző 10 évben kevés, és kifejezetten gyenge földrengések voltak Szerbia területén.

Nagy számban kettős magnitúdó alatti földmozgásokat regisztráltak, de olyan rengés nem volt, amit az emberek is megéreztek volna. Ez viszont változott. A környező események hatására egy olyan időszakba léptünk a Balkánon, amiben számítanunk kell nagyobb rengésekre 

közölte.

A szeizmológus szerint a földrengések ciklusokban történnek, a Balkán pedid egy új, tízéves időszakba lépett az albániai és petrinjai rengésekkel.

Ami a többi balkáni államot illeti, vasárnap hajnalban Montenegróban regisztráltak enyhébb földmozgást, csütörtökön pedig az Adriai-tengernél mértek egy Richter-skála szerinti 4,3-as erősségű rengést. Mint közölték, ezt inkább az olasz partoknál lehetett érezni, de Horvátországban, Szlovéniában és Montenegróban is észlelték. Április végén pedig egy erős, 5,7-es erősségű rengés rázta meg Bosznia-Hercegovinát, a földmozgás során egy 28 éves lány is életét vesztette.

A szakember álláspontja, a legerősebb balkáni rengések az Adriai-tenger övezetében, illetve Romániában történnek.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Van még itt cikk a témában

Kommentek