Egy rejtélyes pilótát keresnek a bolgár hatóságok, aki engedély nélkül repült át több ország légterén

2022.06.11. 09:15

A gép a jelek szerint Magyarországról indult.

Egy rejtélyes pilótát keresnek a bolgár hatóságok, aki engedély nélkül repült át több ország légterén

A bolgár hatóságok egy rejtélyes pilótát keresnek, aki engedély nélkül repült át több európai országon - írta meg az Euronews.

Bulgária védelmi erőit szerda este magas riadókészültségbe helyezték, amikor egy azonosítatlan kisrepülőgépet észleltek a légtérben. A kétüléses Beechcraft típusú repülőgép a jelek szerint Magyarországról indult, és Lengyelország és Szlovákia felett repült - közölte Boiko Rashkov belügyminiszter.

A pilóta ezután feltehetően a Fekete-tenger közelében szállt le, miután rövid időre átrepült Szerbiába és Romániába.

A 60 éves repülőgépet végül egy magánrepülőtér kifutópályáján találták meg Buhovtsi északkeleti részén. Egy ponyvával volt letakarva de a személyzetnek nyoma sem volt.

A gyanús repülőgépnek nem volt repülési terve, a transzpondereit kikapcsolták és nem reagált sem rádióüzenetekre, sem vizuális jelekre

- közölte a bolgár védelmi minisztérium közleményében.

A Beechcraft gépet végül négy magyar és román vadászgép fogta el, majd addig kísérték, amíg be nem lépett a bolgár légtérbe.

Dragomir Zakov bolgár védelmi miniszter újságíróknak elmondta, hogy Bulgária nem küldött fel vadászgépeket az elfogásra, mivel a repülőgép "semmilyen pillanatban sem jelentett fenyegetést".

"Nagyon alacsony magasságban és kis sebességgel repült, ami megnehezíti a vadászgépek elfogását" - tette hozzá.

A védelmi minisztérium szerint a helyzetet az időjárási körülmények is nehezítettek, heves esőzések és zivatarok voltak. A gép állítólag az északnyugat-bulgáriai Vidin városában állt meg tankolni. Onnan kelet felé, egy elhagyatott repülőtérre tartott Targovishte közelében.

Itt fedezték fel a hatóságok a még meleg hajtóművel - mondta újságíróknak Bojko Rashkov belügyminiszter. A pilóta azonban nyomtalanul eltűnt és azóta sem sikerült ráakadni.A kelet-bulgáriai Várnában az ügyészség vizsgálatot indított az esettel kapcsolatban.

NYITÓKÉP: Beech Bonanza - WikiMedia Commons

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek