Nem nyugodtak bele az oroszok a Moszkva cirkáló elvesztésébe

Szerző: Aradi Péter
2022.06.09. 10:20

Most egy új elmélettel álltak elő, ami egyes szakértők szerint nem is biztos, hogy hülyeség.

Nem nyugodtak bele az oroszok a Moszkva cirkáló elvesztésébe

A szakértők még most sem értik teljesen, hogyan lőhették ki az ukránok a Fekete-tengeren állomásozó orosz hadiflotta zászlóshajóját, a Moszkvát, az orosz haditengerészet egyik legmodernebb hajóját.

A hajót, bár 1979-ben építették – nem mellesleg a jelenleg Ukrajnához tartozó Nyikolajevben, – 1990-ben kivonták, hogy a rendszereit frissítsék, és 2000-ben már úgy állt ismét szolgálatba, mint

az egyik legütőképesebb orosz cirkáló,

ami számos nagyfelbontású radarral és fejlett lég- és rakétavédelmi rendszerrel rendelkezik.

Ahogy a Wall Street Journal írta, a hajót április 14-én, hajnalban hatalmas robbanás rázta meg, ami miatt mozgásképtelenné vált, a legénységet pedig evakuálni kellett. A lap információi szerint az ukránoknak sikerült török Bayraktar drónokkal elterelniük az ötszáz fős legénység figyelmét, aztán két R-360 Neptune rakétával betaláltak.

A Wall Street Journal azt írta, hogy az akciót az ukránok egy kisebb hadihajó elleni támadással még gyakorolták is. Azt is megjegyezték, hogy a támadáshoz a NATO felderítőgépeinek információira is szükség volt.

A szakértők viszont akkor is azt mondták, és most is azt mondják, hogy a légvédelmi rakétákkal felszerelt Moszkvának

így is képesnek kellett volna lennie megvédenie magát,

úgyhogy – vonták le végül több helyen a végső tanulságot – az orosz hadsereg állapotában kell keresni a választ.

A Moszkva elvesztésébe az oroszok sem nyugodtak bele. Az orosz sajtó most egy újabb lehetséges magyarázattal állt elő, miszerint a Bayraktar drónokkal és Neptune-nal előadott történet csak kitaláció, hogy eltitkolják, valójában

egy nagyon fejlett, ötödik generációs rakéta,

a norvég Kongsberg cég által kifejlesztett Naval Strike Missile (NSM) felelős a hajó elsüllyesztéséért, az elmélet pedig egyes szakértők szerint nem is biztos, hogy hülyeség.

A Naval Strike Missile egy nagy hatótávolságú, precíziós csapásmérő fegyver, ami 185 kilométernél nagyobb távolságban is képes megkeresni és megsemmisíteni a célpontját. A rakéta állítólag tényleg észrevehetetlen.

Eleve nem fémből, hanem kompozitanyagokból készült, és a tenger felszínéhez nagyon közel repül, ami szintén megzavarhatja a radarokat. A NSM irányítórendszerének szoftvere ráadásul önállóan képes észlelni, azonosítani és megkülönböztetni a hajókat, sőt még kitérő manőverekre is képes.

Az, hogy az ukránok NSM-et használtak volna, továbbra is csak feltételezés, az oroszok állítólag kerestek Odesszában és környékén NSM hordozórakétákat,

de egyelőre nem találtak semmit.

NYITÓKÉP: Kongsberg

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek