Moszkva főrabbija nem volt hajlandó kiállni a háború mellett, elmenekült Oroszországból

2022.06.08. 15:50

A hírt a moszkvai főrabbi újságíróként dolgozó sógornője osztotta meg kedden a Twitteren.

Moszkva főrabbija nem volt hajlandó kiállni a háború mellett, elmenekült Oroszországból

Pinchas Goldschmidt, Moszkva városának vezető rabbija és felesége kénytelen volt elhagyni Oroszországot miután a hatóságok nyomást helyeztek rájuk azért, mert nem voltak hajlandók kiállni az orosz kormány által "speciális hadműveletnek" nevezett hábotú mellett - számolt be a rabbi sógornője, Avital Chizhik-Goldschmidt a Twitteren.

A rabbi, aki 1993 óta vezette a moszkvai zsidó közösséget és 2011 óta az Európai Rabbik Konferenciájának elnökeként is szolgált, a megszállás kezdete után két héttel repülővel menekült Oroszországból Magyarországon át Izraelbe, ahol most is tartózkodik.

Avital Chizhik-Goldschmidt nyilatkozatának közzétételével egy időben apósát ismét megválasztották Moszkva főrabbijává, miután kedd este az orosz főváros nagy zsinagógájában szavazást tartottak - közölte közleményében az Európai Rabbik Konferenciája.

A jelenleg külföldön tartózkodó Goldschmidtet a város zsidó közösségének képviselői választották újra a következő hét évre a tisztségre.

Az oroszországi zsidó közösség a többi vallási csoporthoz képest valamivel keményebb hangot ütött meg a konfliktus kapcsán: a Reuters információi szerint

március 2-án Berel Lazar, az orosz zsidóság főrabbija felszólította a feleket, hogy tegyék le fegyvert - bár konkrétan Vlagyimir Putyint nem ítélte el.

Goldschmidtnek viszont nem ez volt az első összetűzése az orosz kormánnyal: a Times of Israel felidézte, hogy a rabbitól - aki 1989 óta élt Moszkvában - 2005-ben megtagadták az Oroszországba való belépés jogát és hetekbe telt mire visszaengedték az országba. A hatóságok akkor nem adtak hivatalos magyarázatot a beutazás megtagadására, de egyes tisztviselők nem részletezett utalásokat tettek bizonyos "nemzetbiztonsági kérdésekre".

NYITÓKÉP: Flickr

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek