Lepedofilozta a pártot, az ökölszabályt felrúgva bíróságra küldi a Fidesz Szabó Tímeát

Szerző: Kósa András
2022.06.08. 14:44

Ha ennyire biztos az igazában, akkor a bíróság előtt is meg tudja magát védeni - válaszolta az Azonnalinak a Fidesz frakció az üggyel kapcsolatban.

Lepedofilozta a pártot, az ökölszabályt felrúgva bíróságra küldi a Fidesz Szabó Tímeát

A rendszerváltás óta élő szokásjog a parlamentben, hogy magánvádas ügyekben nem függesztik fel egyetlen képviselő mentelmi jogát sem, csak akkor, ha közvádas (vagyis hivatalból üldözendő, például korrupciós) ügyek esetében.

Előbbi csoportba tartoznak a rágalmazási és becsületsértési ügyek, vagyis amikor valaki azt gondolja, egy parlamenti képviselő súlyosan a becsületébe gázol. A parlament ugyanakkor eddig következetesen azon az állásponton volt, hogy a képviselői szólásszabadságba ennek bele kell férnie.

Szabó Tímea a választási kampányban írta azt Bús Balázs korábbi óbudai fideszes polgármesterről, hogy

pedofil ügyet tussolt el, a Fideszről pedig azt, hogy pedofilokat rejteget a párt.

Hargitai János a mentelmi bizottság fideszes elnöke a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatban azt mondta, bár egyhangúlag elutasították a felfüggesztési indítványt, de Szabó Tímea kijelentései olyan sértőek a Fidesz közösségére, hogy a jövőben újra kellene gondolni ezt a gyakorlatot.

Ezután Szabó Tímea kapott szót, aki elmondta, hogy amikor egy óbudai óvodában börtönre ítéltek egy óvónőt és a férjét, mert pornográf képeket készített gyerekekről, akkor az intézmény vezetője tíz emailben kért segítséget Bús Balázs akkori polgármestertől, de egyre sem kapott választ, sőt az óvoda dolgozóinak titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia.

Majd felsorolta Kaleta Gábor korábbi nagykövet és Fohsz Tivadar volt XVII. kerületi fideszes alpolgármester pedofil ügyét. A parlament ezek után a mentelmi bizottság javaslata ellenére kiadta Szabó Tímea mentelmi jogát.

Érdekes, hogy ezek után Tordai Bence mentelmi jogáról kellett dönteni, akit Gór Csaba a Fidesz fővárosi II. kerületi jelöltje perelt be, mert a Párbeszéd politikusa azt írta róla, hogy zugügyvéd, és Vlagyimir Putyin lekenyerezettje. A mentelmi bizottság itt sem javasolta a mentelmi jog felfüggesztését.

Tordai Bence felszólalásában azt mondta, Gór Csaba ügyvédi irodája végezte azt a vizsgálatot, ami mindent rendben talált a 3-as metró vagonjainak beszerzésénél, holott nyilvánvaló, hogy nem metrófelújítás történt, hanem raktáron tartott, eladatlan régi vagonokat sóztak a Tarlós István vezette Budapestre. Gór Csaba szerepe pedig egy véletlenül kiszivárgott aláírásból derült ki. Vagyis szerinte kimondható, hogy Gór Csaba kapott áttételesen pénzt Vlagyimir Putyin rendszerétől, amit tett az pedig zugügyvédi magatartás.

Bár a Fidesz képviselői zajosan háborogtak a beszéde alatt, végül mégis a mentelmi jog felfüggesztése ellen szavaztak. Szabó Tímea mentelmi jogával kapcsolatban kerestük a Fidesz frakciót, is, az alábbi választ kaptuk írásban: „1990 óta számos eset volt, amikor a parlament magánvádas ügyben is kiadta egy képviselő mentelmi jogát.

A politikai kultúra teljes hiánya, hogy Szabó Tímea arra használta fel a parlament nyilvánosságát,

hogy a büntethetőségét elkerülő eljárásban újra elmondja a rágalmait, vagyis azokat a vádakat, amelyek miatt bíróság elé kellene mennie. Ez ízléstelen. Ha ennyire biztos az igazában, akkor a bíróság előtt is meg tudja magát védeni”.

NYITÓKÉP: Simicskó István Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek