Egyelőre marad a status quo a balkáni lőporos hordón

Szerző: Cserdi Dóra
2022.06.07. 19:20

Októberben jönnek a választások.

Egyelőre marad a status quo a balkáni lőporos hordón

Az ukrajnai háború és annak negatív hatásai arra kényszerítették a boszniai szerb vezetőket, hogy elhalasszák a Szerb Köztársaság kivonását Bosznia-Hercegovina nemzeti intézményeiből – közölte kedden Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina kollektív elnökségének szerb tagja az index.hr szerint.

A boszniai szerb vezetők korábban úgy határoztak,

megszakítják a kapcsolatot a boszniai szövetségi fegyveres erőkkel, igazságszolgáltatással és adórendszerrel.

Erről decemberben, egy nem kötelező erejű javaslatban döntött a Boszniai Szerb Köztársaság parlamentje. A lépés végrehajtása megnyithatná az utat Bosznia-Hercegovina szétszakadása előtt.

Orosz szövetségesek

Ez nem azt jelenti, hogy nem akarunk kiszakadni, csupán elhalasztottuk a lépést 

– mondta Dodik a parlamenti ülésen, amit azért hívott össze, hogy támogatást szerezzen, mivel az ukrajnai invázió ellenére nem akar fellépni Oroszországgal szemben.

Dodik a délszláv háború óta nem látott mélységű politikai válságot robbantott ki Boszniában, amivel Londonból és Washingtonból is szankciókkal válaszoltak, az Európai Unió pedig figyelmeztette a szerb vezetőt. Oroszország támogatja Dodik politikáját.

A vezető azt is hangsúlyozta a keddi ülésen az index.hr szerint, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság Szerbia álláspontját osztja a háborúval kapcsolatban,

így meg akarja tartani semlegességet Oroszországgal és Ukrajnával szemben, továbbá ellenzi a Moszkva elleni szankciókat.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek