Már ma este megbukhat Boris Johnson

Szerző: Aradi Péter
2022.06.06. 12:10

A brit miniszterelnökkel szemben hónapok óta növekszik az elégedetlenség, előbb a partigate, aztán a gyenge szereplés az önkormányzati választásokon.

Már ma este megbukhat Boris Johnson

Bizalmi szavazást tart hétfő, azaz június 6-án este a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója Boris Johnson miniszterelnök ellen, amit ha elveszít, akkor nemcsak a pártvezetői posztját, hanem a kormányfői tisztségét is elbukja.

Ahogy az AP hírügynökség is írja, Johnson szemben hónapok óta növekszik az elégedetlenség, az utóbbi időben Johnson csak bukdácsol, a pártot szinte hetente rázták meg újabb és újabb botrányok. Az elmúlt hetekben például Neil Parish tory parlamenti képviselőről derült ki, hogy legalább kétszer munka közben

pornót nézett a telefonján,

bár ő azzal magyarázta a dolgot, hogy csak egy Dominator márkájú kombájn után keresgélt az interneten.

A szavazást brit idő szerint 18 és 20 óra – közép-európai idő szerint 19 és 21 óra – között tartják, az eredményt pedig nem sokkal később ki is hirdetik.

Az AP hírügynökség közlése szerint a bizalmi szavazáshoz 54 konzervatív képviselő levele kellett, ami a konzervatívok 15 százaléka. A szavazás titkos, Johnsonnak egyszerű többséggel kellene biztosítania a miniszterelnökségét, azaz a 359 konzervatív képviselőtől

180 igent kéne behúznia,

hogy hatalomban maradhasson. Ha győz, akkor a szabályok szerint egy évig nem kell szembenéznie újabb szavazással.

Úgy tűnik azonban, hogy a konzervatív képviselők is nehezen felejtik Johnsonnak, hogy a koronavírus-járvánnyal járó szigorú lezárások alatt állítólag több bulit is tartott.

Mint itt összefoglaltuk, 2021 novemberében pattant ki a botrány Johnson körül. Az ITV akkor egy olyan felvételt hozott nyilvánosságra, ahol a Johnson-kormány akkori szóvivőjét készítik fel arra, hogyan reagáljon, ha kiderülne, hogy a kormány a szigorú járványügyi szabályok ellenére rendezvényt tartott.

A végül partygate-ként elhíresült botrány azután sokáig és egyre nagyobbra dagadt: hétről hétre új információk derültek ki,

még a rendőrség is vizsgálódni kezdett az ügyben,

és bár hiába nőtt jelentős részben az ukrajnai háborúra adott reakciónak is köszönhetően Johnson támogatottsága az utóbbi időben, úgy tűnik, még mindig nem tudta meggyőzni a párttársait sem.

Mint arra a BBC emlékeztetett, sajtóhírek szerint Johnson és kabinete

legalább 12 alkalommal szegte meg

a saját maga által hozott járványügyi előírásokat 2020 decembere és 2021 decembere között, emiatt pedig már akkor sem csak az ellenzéki politikusok, hanem az ún. hátsósoros tory képviselők is Johnson lemondását követelték.

A május 5-i önkormányzati választások előtt azt tippeltük, hogy ha ezeken rosszul szerepel a Konzervatív Párt, vélhetően elmozdítják Johnsont pozíciójából. A pártja aztán több szimbolikus önkormányzatot elvesztett, Londonban például szinte mindenhol a Munkáspárt győzött.

NYITÓKÉP: Boris Johnson / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek