Hullámzó fogyasztói hangulat: a lakosság gazdasági helyzetértékelése és a kormánypárt támogatottsága

Szerző: Kósa András
2022.06.03. 18:12

Az év elején a Fidesz-KDNP támogatottsága kitartott az április 3-i választásokig, majd a „győzteshez húzás” is eredményezhette, hogy május elején kiemelkedően magas volt a kormányzó párt bázisa. A tavaszi hónapokban a fogyasztói várakozásokban viszont látványos hullámzás volt megfigyelhető: márciusban csökkenés, áprilisban jelentős emelkedés, májusban nagyobb mértékű romlás volt a tendencia a fogyasztói bizalmi index esetében. A saját jövőbeli megtakarítási képesség megítélése a februári mindenkori rekord után három hónap alatt fokozatosan romlott. A 21 Kutatóközpont elemzése.

Hullámzó fogyasztói hangulat: a lakosság gazdasági helyzetértékelése és a kormánypárt támogatottsága

A 21 Kutatóközpont 2021 márciusában elemzési sorozatot indított, amelyben a lakossági gazdasági várakozások és egyes fontos, az ország gazdasági, társadalmi helyzetét befolyásoló pénzügyi változások, illetve a mindenkori kormánypártok támogatottsága közötti összefüggéseit vizsgálja.

Az év elejéhez képest tavasszal a GKI fogyasztói bizalmi index – a háztartások pénzügyi, az ország gazdasági és munkanélküliségi helyzetének várt alakulását, a megtakarítási kilátásokat bemutató mérőszám – hullámzó tendenciát követett, a kormánypárt támogatottsága viszont erős maradt, a választások után pedig kiemelkedően magas volt.

A mutatók alakulásában a belföldi események mellett a COVID-járvány okozta problémák háttérbe kerülésével az orosz-ukrán konfliktus okozta bizonytalanság játszhatott szerepet. Hiába csengett le a koronavírus-járvány ötödik hulláma, az orosz-ukrán háború hatása miatt három hónap után márciusban

a fogyasztói várakozások jelentősen romlottak az év elején tapasztaltakhoz képest.

Átmeneti helyzet alakult ki áprilisban, összességében optimistább lett a lakosság amikor a koronavírus már nem, a kezdeti sokk után a fegyveres konfliktus pedig még nem éreztette egyértelműen a hatását. Ez a pozitívabb hangulat összefügghetett a kormány tavaly év végi és idén év eleji kedvező intézkedéseivel (pl. árstop, adókedvezmények, stb.) is, illetve

az április 3-án lezajlott országgyűlési választások politikai kontinuitást biztosító eredményével.

A választásokat követő átmeneti javulás a fogyasztói hangulatban amúgy nem újkeletű jelenség, korábbi választási periódusokban is tapasztalható volt egy ilyen típusú átmeneti fellendülés.

Ezzel együtt a háború okozta bizonytalanság következtében a saját jövőbeli megtakarítási képesség megítélése a februári csúcshoz képest áprilisban tovább gyengült. A magyar gazdaság jövőjével kapcsolatos értékelése is némi javulás mellett ugyan, de inkább pesszimizmust mutatott, majd

a májusi újabb visszaesés a világjárvány 2020-as kitörését követő két hónapot idézte.

Májusban az inflációs várakozás kiemelkedően magasan állt (-63,2), szintén a COVID megjelenésének időszakához hasonlóan (-66,7). A GKI reprezentatív felmérése szerint a fogyasztók a valósnál jóval magasabb áremelkedést érzékelhettek. A KSH foglalkoztatottsági adatai és a munkanélküliségi ráta (márciusban, áprilisban 3,6%) alapján kedvezően alakult az év eleje az előző év azonos időszakához képest, a lakosság

munkanélküliségi helyzet értékelése azonban jelentősen romlott tavasz végére.

Az ukrajnai események okozta bizonytalan hangulat miatt májusra összességében 9,5 százalékpontot csökkent a fogyasztói bizalmi index.

A választások előtt egy hónappal a kormánypárt támogatottsága tartotta az előző havi szintet, majd az áprilisi kétharmados eredménynek, valamint a győzteshez húzásnak köszönhetően a választókorú népesség körében 46 százalékon, a pártválasztók esetében pedig 58 százalékon állt.

Az ukrajnai események bizonytalansága

a kormányba vetett bizalmat nem tudta úgy megrengetni, mint a fogyasztói várakozásokat.

A választások kimenetele, a politikai stabilitás fennmaradása egyelőre kedvezett a Fidesznek.

Májusra a COVID-járvány megjelenésének rendkívüli időszakához hasonló tendencia következett be, távolodtak a vizsgált mutatók egymástól. Elemzők szerint a jelenlegi stabilitás ellenére nehéz időszak vár a kormányra, az év eleji elemzésünkben kiemelt kihívások (inflációs nyomás, a forint árfolyam ingadozása, a megkerülhetetlen költségvetési kiigazítás, fegyveres konfliktus Ukrajnában) még fennállnak.

A napokban bejelentett szektorális különadók, és az ehhez kapcsolódó egyéb költségvetési megszorítások hatása például még nem jelent meg az adatokban, ezeknek a következményeit az előttünk álló hónapok során lesz érdemes figyelni.

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek