Meglepetés: Törökországtól kapott ajándék drónnal segítik a litvánok Ukrajnát

2022.06.03. 15:42

Ajándék lónak ne nézd az okát, főleg ha az egy török Bayraktar TB2.

Meglepetés: Törökországtól kapott ajándék drónnal segítik a litvánok Ukrajnát

Litvánia becsülettel gyűjtögette az állampolgároktól befolyt pénzadományt, hogy egy Bayraktar TB2 drónt vásároljon Ukrajnának. 

Ukrajnában az egyik leghasznosabb dolognak számít jelenleg Bayraktar TB2-es drónok használata, annyira, hogy még dalt is írtak róla:

„Azok a fényes tankok lángba borulnak...”

– szól egy népszerű ukrán dal szövege.

A "Bayraktar" annyira népszerűvé vált Ukrajnában, hogy a helyiek már sokszor a háziállataikat is a török gyártmányú drónról nevezik el. Májusban Kijev polgármestere bejelentette, hogy a város állatkertjében egy újszülött majmot is Bayraktarnak neveznek el, a külügyminisztérium pedig egy másik Bayraktarról, a kijevi rendőrség kutyakiképző központjának kölyökkutyájáról készített fotót tweetelt.

A török gyártású hadi fegyver Ukrajna nemzeti ellenállásának egyik meghatározó szimbólumává vált.

Így nagy volt az öröm, amikor Törökország, értesülve Litvánia tervéről, teljesen ingyen adott egy ilyen drónt az országnak.

Törökország lépése visszás, az ország ugyanis két kapura is játszik:

védelmi és gazdasági kapcsolatokat ápol mind Oroszországgal, mind Ukrajnával. Törökország emellett óvatosan nyilatkozott arról is, hogy vitathatatlanul az egyik leghíresebb exportcikkévé vált a Bayraktar TB2.

Miközben Ukrajnával bizniszelnek, addig Putyin mellett és a finn, illetve svéd NATO-tagságot vétózzák. A simulékonyság melllett pedig külön érdekesség, hogy a dróneladások már jóval az ukrajnai invázió előtt is irritálták Oroszországot. Vlagyimir Putyin nem is tudott elmenni a dolog mellett, és az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov 2021 decemberében külön figyelmeztette a törököket, hogy

„..a drónok "destabilizáló" hatással lesznek a térségre.”

– mondta.

Ennek a legfőbb oka egyértelműen az, hogy túlságosan is hatékonyak a török drónok, az ukránok pedig hamarabb meglátták a potenciált a történetben.

Az ajándék drón mellett a balti ország humanitárius segítségnyújtás céljából a befolyt pénzösszeget is felajánlja Ukrajnának.

NYITÓKÉP: Az ajándék török drón Litvániában. Fotó: BaykarTech, Twitter

Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek