COVID-19: mi a tajvani védekezés sikerének titka?

2022.05.28. 13:27

Az új tajvani modell arra törekszik, hogy az emberek normális életet élhessenek, miközben az aktív járványmegelőzési intézkedések továbbra is érvényben maradnak, és az ország folyamatosan újranyílik.

Két évvel a COVID-19 világjárvány kitörése után világszerte több mint 510 millió megerősített esetet és több mint 6,25 millió halálesetet jelentettek. Miközben a nemzetek továbbra is küzdenek a világjárvány ellen, Tajvan eredményei széleskörű elismerést kaptak.

A 23,5 millió lakosú Tajvanon 2022. május 10-ig mintegy 390 000 megerősített esetet és 931 halálesetet jelentettek.

A kormány és a lakosság közös erőfeszítéseinek köszönhetően pedig Tajvan gazdasági növekedési rátája 2021-ben elérte a 6,45 százalékot.

Általános egészségbiztosítás

A tajvani Nemzeti Egészségbiztosítási Rendszer (NHI), amelyet 1995-ben indítottak el, fontos szerepet játszott a járvány elleni küzdelemben. Az NHI-rendszer átfogó és magas színvonalú egészségügyi szolgáltatásokat nyújt, és általános (99,9 százalékos) lefedettséget biztosít. Tajvan szilárd egészségügyi ellátása és NHI rendszere megvédte az embereket és biztosította a társadalmi stabilitást a COVID-19 világjárvány idején.

Továbbá az NHI átfogó adatbázisa és egyéb naprakész információs rendszerei döntő szerepet játszottak a digitális technológia sikeres alkalmazásának biztosításában a betegségmegelőzés érdekében. A CEOWorld 2021-ben Tajvan egészségügyi rendszerét a második helyre sorolta a világon. A Numbeo éves felmérésében Tajvan az első helyen végzett a megkérdezett 95 ország közül az egészségügyi ellátási index kategóriában 2021-ben.

A technológia alkalmazása a járványok megelőzésére

Még a COVID-19 világjárvány korai szakaszában, 2020 februárjában a kormány a járványterjedés kockázatának csökkentése miatt úgy döntött, hogy karanténrendszert vezet be az országba beutazók részére.

Annak érdekében, hogy lehetőség legyen nagyméretű adatelemzésre, a kormány integrálta az NHI, a bevándorlási és vámügyi adatbázisokat, az adatokat pedig bevezették egy digitális nyomkövető rendszerbe, amely a mobiltelefonok helymeghatározó rendszerét használta a házi karantén vagy elkülönítés alatt álló személyek tartózkodási helyének nyomon követésére. Továbbá a magánélet védelme érdekében az így rögzített személyes adatokat legfeljebb 28 napig tárolták, majd törölték.

Annak érdekében, hogy a kereslet növekedésével minden lakos számára biztosítva legyen az orvosi maszkokhoz való méltányos hozzáférés, az embereknek a maszkok megvásárlásához az NHI-kártyájukat kellett használniuk az úgynevezett „névre szóló maszkelosztási rendszer” keretében, amely segített megelőzni a kereslet és a kínálat egyensúlytalanságát.

A személyes adatok védelme mellett az egészségügyi adatok hatékony felhasználásának érdekében az NHI MediCloud-rendszer új funkcióval bővült a betegek utazási és kapcsolattartási előzményeinek lekérdezésére. Ez segítette a frontvonalban dolgozó egészségügyi személyzetet a fertőzési kockázatok megítélésében és a megfelelő fertőzésvédelmi intézkedések meghozatalában.

Oltások és digitális tanúsítványok

Az egészségügyi szolgáltatások digitalizálása érdekében elindult az NHI Express App, amely olyan funkciókat kínál, mint az oltási időpontok, személyes egészségügyi adatok, orvosi nyilvántartások, COVID-19 oltási nyilvántartás és vizsgálati eredmények.

Tajvan 2021 végén csatlakozott az EU digitális COVID-tanúsítvány programjához, és lehetővé tette a polgárok számára, hogy digitális oltási és vizsgálati tanúsítványokat igényeljenek.

Ez a program volt az egyik első kidolgozott globális szabvány, amelyet számos állam elfogadott, és amelyet elsőként a nemzetközi utazásoknál alkalmaztak. A tajvaniak 64 országba, köztük az EU tagállamaiba léphetnek be ilyen igazolásokkal.

Elektronikus orvosi nyilvántartás és telemedicina

Tajvan 2010 óta folyamatosan építi ki az egészségügyi információs infrastruktúráját, például az elektronikus orvosi nyilvántartások (EMR) csererendszerét. 2021 májusa óta Tajvan kiterjesztette a telemedicinális szolgáltatásokat az egészségügyi intézményekben, és az ilyen szolgáltatásokat az NHI lefedettségébe is bevonta, hogy csökkentse az egészségügyi intézményekben a halmozott fertőzések kockázatát.

Az NHI MediCloud és az EMR-rendszerek használatával a kontaktmentes telemedicina lehetővé teszi az egészségügyi személyzet számára, hogy beszerezze a betegek egészségügyi dokumentációját, és megfelelő és átfogó szolgáltatásokat nyújtson a távoli területeken élő embereknek, ezzel segítve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kitűzött cél, a mindenki számára elérhető egészség megvalósítását.

Új tajvani modell

Tajvan a technológia pontos alkalmazásával, az információ átláthatóságával, a szigorú határellenőrzéssel, a pontos szűréssel és az esetek kivizsgálásával képes volt megfékezni a járványt, miközben az emberek normális életet élhettek, a tajvani gazdaság pedig pozitív növekedést ért el.

Az Omicron-variáns 2021 vége óta tartó világméretű terjedésével azonban a fertőzések száma Tajvanon is növekedni kezdett. Úgy tűnik, hogy az Omicron variáns sokkal fertőzőbb, de enyhe vagy semmilyen tünetet nem okoz. Hiábavaló erőfeszítés lenne minden egyes eset átvitelét megakadályozni, ami nagyban befolyásolná az emberek megélhetését, ezért a kormány úgy döntött, hogy 2022 áprilisától a súlyos esetek felszámolását, az enyhe esetek kezelését, az általános hatások minimalizálását, valamint a közepes és súlyos esetek gondozását tűzi ki célul.

Ez az új tajvani modell arra törekszik, hogy az emberek normális életet élhessenek, miközben az aktív járványmegelőzési intézkedések továbbra is érvényben maradnak, és az ország folyamatosan újranyílik.

Az emberek ellenállóképességének erősítése

A gyors antigénteszt-készletek használatának bevezetésével Tajvan lerövidítette a karanténokat és csökkentette az ellenőrző intézkedéseket, megkövetelve, hogy a megerősített esetek közeli kapcsolataikat értesítsék, és a folyamat során elektronikus kapcsolattartási értesítést alkalmazva.

Mivel a gyorstesztek iránti kereslet növekszik, a kormány meghatározott mennyiséget igényelt, és névre szóló adagolási rendszert vezetett be.

A teszteket az NHI-vel szerződött gyógyszertárakba juttatta el, hogy a lakosság az NHI-kártyájával megvásárolhassa azokat.

Az egészségügyi kapacitás megőrzése

Tajvan a triázs-megközelítést alkalmazza: az enyhébb COVID-19-es eseteket otthon ápolják, a kórházi kezelést pedig a magas kockázatú csoportok, például a közepesen súlyos és súlyos esetek, valamint az idősek számára tartják fenn.

Az otthoni ápolás során az emberek mobilalkalmazásokon keresztül juthatnak sürgősségi orvosi konzultációhoz.

Gyógyszerészekből és közösségi gyógyszertárakból álló hálózatot állítottak össze a konzultációk biztosítására és a gyógyszerek kiszállítására. 2022. április végére a tajvaniak mintegy 80 százaléka a COVID-19 vakcina elsődleges sorozatát, 60 százalékuk pedig az emlékeztető adagot is megkapta.

Az Egészségügyi Világközgyűlés (WHA) 75. ülésére májusban kerül sor. Az elmúlt öt évben Tajvan nem kapott meghívást a WHA-ra. Annak érdekében, hogy Tajvan ne maradjon le, és ne legyen lefedettségi hiányosság a globális egészségügyben, Tajvan idén szakszerűen és pragmatikusan igyekszik részt venni a WHA-n, hogy így hozzájárulhasson a WHO globális erőfeszítéseinek részeként a WHO zökkenőmentes globális betegségmegelőzési hálózatról szóló elképzelésének megvalósításához.

Sürgetjük a WHO-t és a kapcsolódó feleket, hogy támogassák Tajvan bevonását a WHO munkájába, és tegyék lehetővé számára, hogy részt vehessen annak ülésein, mechanizmusaiban és tevékenységeiben.

Tajvan továbbra is együtt fog működni a világ többi részével annak biztosítása érdekében, hogy mindenki élvezhesse az egészséghez való alapvető emberi jogot, ahogy azt a WHO Alapokmánya is kimondja. Az ENSZ 2030-ig szóló fenntartható fejlődési céljainak szellemében senki sem maradhat le.

Hozzászólnál? Vitatkoznál vele? Írj nekünk!

Dr. Chen Shih-Chung
Dr. Chen Shih-Chung vendégszerző

A Kínai Köztársaság (Tajvan) egészségügyi és jóléti minisztere.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek