Kódolva vannak a viták és a veszekedés a benzinkutakon az új tankolási rend miatt

Szerző: Kósa András
2022.05.27. 13:22

A pénztáros elkéri az autó forgalmiját, vagy megnézi a kameraképet, és az alapján pötyögi be a hatósági-, vagy a szabad árat a gépbe. De mi van, ha a vevő ezt nem fogadja el?

Kódolva vannak a viták és a veszekedés a benzinkutakon az új tankolási rend miatt

Rendkívül bonyolulttá teszi a tankolást, hogy péntektől csak a magyar rendszámú autók jogosultak a 480 forintos literenkénti hatósági benzinárra. Lapunknak a MOL egyik korábbi vezető munkatársa nyilatkozott név nélkül a várható tapasztalatokról. A nagyobb töltőállomásoknál valószínűleg nem lesz gond.

„Ha van annyi kútoszlop, hogy külön kútoszlopon tudják kiszolgálni a vevőket, külön a támogatottakat, külön a piaci árasokat, kevesebb lehet a probléma. Azonban biztosítani kell azt, még tankolás előtt, hogy külföldi rendszámú autó ne tankoljon árstopos kútoszlopról. Ehhez emberi beavatkozás kell, a humán erőforrás nagyon korlátozott a kutakon, mióta franchise rendszerben működnek”

– mondta olvasónk.

„Így a benzinkutak vezetői majd felvesznek egy biztonsági őrt, aki maga tereli a tankolni vágyókat a megfelelő kútoszlophoz? Adott a konfliktus” – fogalmazott. Ahol egy kútoszlopról szolgálják ki a két árú terméket, ott a kasszásnak kell eldöntenie, hogy jogos-e az alacsonyabb ár. De mindenképpen kézzel be kell avatkozni a rendszerbe.

„Ha a vevő nem járul hozzá a magasabb áron történő vásárláshoz, akkor mi van? Fizetés nélkül nyilván nem mehet el. Vagy, ha kiderül, hogy bár külföldi rendszámú az autó, de mégis jogosult a hatósági árra, akkor visszáruzzák a pénztárgépben az egészet beütik az alacsonyabb árat?”

– sorolta a lehetséges problémákat olvasónk.

Szerinte két megoldás lehet: szoftveresen telepítik a rendszerbe a felségjelzést és akkor az automatikusan az alacsonyabb árat számolja. Ehhez az kell, hogy a bizonylat kiállítása előtt a vevő közölje a rendszámot, a pénztáros ellenőrizze le a kamerán és ez alapján választja ki a megfelelő vevőkódot. A másik, hogy manuálisan kell kiválasztani a kedvezményt, de ez sok hibát generálhat.

NYITÓKÉP: Ugytudjuk.hu

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek