Novák Katalin erdélyi mosolygásával az ottani barátait hozza nagyon nehéz helyzetbe

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.27. 07:07

A fideszeseket nem szokta érdekelni a sem a román politikusok hisztije, sem jogos felháborodása. Novák Katalin erdélyi útja ezt jól mutatta, de az erdélyi magyaroknak ez még fájhat.

Novák Katalin erdélyi mosolygásával az ottani barátait hozza nagyon nehéz helyzetbe

Már régóta nem tudnak mit kezdeni a román hatóságok azzal, hogy magyarországi kormánypárti politikusok ki-be sasszéznak Romániába, miközben általában eszük ágában sincs hivatalos találkozót kérni román kollégáiktól.

Nem volt ez másként Novák Katalin május 19-22 közötti, hétvégi látogatásán sem, amikor is a köztársasági elnök beiktatása utáni második útja Erdélybe vezetett, és szemmel láthatóan

a román média nagy része is nagyon összezavarodott azon,

hogyan is kellene kezelnie az olyan eseményeket, mint amikor a magyar államfő egy erdélyi fejedelem szobrát avatja, vagy csak egyszerűen túrázik a Székelykőn, vagy fut a kolozsvári sétatéri tó körül.

Már maga a szoborleleplezés sem volt konfliktusmentes, hiszen megjelent ott például egy szenátor a nevében szociáldemokrata, tulajdonképpen posztkommunista nacionalista PSD pártból, virágot adott a magyar elnöknek, és elmondta, hogy

Erdély mindig román föld volt, és az is lesz.

Aztán később egy magányos tüntető tűnt fel, aki egy Avram Iancu portréval jelent meg, és azt kifogásolta, hogy bezzeg Bethlen Gábor-szobor van, Iancu meg nincs a városközpontban. A férfit végül Balog Zoltán exminiszter püspök úr nyugtatta meg az arcára adott csókokkal, mint ahogyan az Azonnali az elsőként kiszúrta.

Novák látogatása kapcsán előbb a román külügy ejnyebejnyézett egyet, amiért a köztársasági elnök azt írta ki a közösségi médiában, hogy minden magyar nemzetiségű ember képviseletét szeretné ellátni.

A román külügy szerint Novák nem formálhat erre jogot, azt írták, hogy „a magyar etnikumú román állampolgárok önazonosságával kapcsolatos – etnikai, kulturális, vallási és nyelvi – jogok tiszteletben tartásának felelőssége elsősorban Romániára hárul, amelynek állampolgárai, rokon államként (anyaországként) Magyarország legfeljebb a kulturális kapcsolatok megerősítésében lehet érdekelt”.

Ami azért elég gyenge érvelés, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke mutatott rá például, hogy Klaus Johannis államfő is gyakran használja ezt a határon túl élő román közösséggel kapcsolatban.

Novák Katalinba ezen kívül a szélsőjobb AUR-t nem számítva pusztán Adrian Năstase volt miniszterelnök szállt bele. A börtönt is megjárt politikus a magyar vendég viselkedéséből azt szűrte le, hogy

„Magyarország az ukrajnai háború miatt arra számít, hogy egy új Jaltai Konferencia fog történni”,

és be is dobott egy fake newst, mégpedig azt, hogy Novák a két „székely terrorista”, azaz a Hatvannyégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom minden jel szerint koncepciós perben elítélt két volt tagját ment kitüntetni.

Az ő történetük röviden, hogy fantáziálgattak mindenféle románellenes akcióról, majd egyszer csak a román hadsereg napján petárdával akartak robbantani, ebből pedig a román titkosszolgálat azt hozta ki, hogy fel akarnak robbantani egy gázvezetéket, és öt évre lesittelték őket.

Az más kérdés, hogy bár ezen az eseményen Novák nem volt jelen, Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátor igen, ahogy Kulcsár-Terza József, a szintén az RMDSZ-frakcióban ülő parlamenti képviselő is, akárcsak Lomnici Zoltán magyarországi alkotmányjogász, és ugyan két ártatlanul elítélt embert tüntettek ki, akik azonban mégis nyíltan szélsőjobboldaliak.

Beke István meg Szőcs Zoltán amolyan székely népi hősök lettek, és hát, Székelyföldön jócskán van szélsőjobb szavazó, valamennyire kell, hogy dörgölőzzön hozzájuk az RMDSZ.

Năstase pedig emiatt többek között azt követelte: vizsgálja ki valamilyen hatóság, hogyan „homogenizálják a magyarok Székelyföldet”, vizsgálják ki a külföldiek terület és ingatlantulajdonait.

Csakhogy úgy tűnik,

Novák látogatása ezen kívül nem adott támadási felületet.

Orbán Viktor legutolsó, kolozsvári, szintén nem hivatalos látogatásán (amikor kijelentette, hogy „a jövő magyarul íródik”), számos sajtóorgánum szörnyülködhetett, hogy lám, az elnyomó, revizionista magyar miniszterelnök már megint „arról ábrándozik”, hogy ellopja Erdélyt, Novák mosolygásával ellenben nem igazán tudtak mit kezdeni, az Avram Iancu-s pszeudóprovokációt leszámítva.

Meg hát, önmagával azzal a ténnyel sem, hogy mégiscsak annak a fejedelemnek a szobrát jött leleplezni, aki annak idején a zömében román jobbágyságnak biztosított szélesebb jogokat. 

Ha Novákkal nincs is mit kezdenie a román pártoknak, poltikusoknak és megmondóembereknek, annál inkább van az RMDSZ-szel, és a G4 Mediának források azt mondták, hogy bár a kormányból való kirúgásuk nem merült föl, de hamarsoan el fognak beszélgetni a párt vezetésével.

És nem csak szélsőjobb AUR kezdte el a magyar miniszterek lemondását kérni, Novák látogatását

összefüggésbe hozva a nemrég történt hokis botránnyal,

amikor is a román válogatott székelyjátékosai is vagy elénekelték, vagy sem, de legalábbis meghallgatták a székely himnuszt, miközben a csapatuk, azaz a román válogatott kikapott a magyarokétól, s közben a romániai környezetvédelmi miniszter, aki szintén székely, a magyarok közt szurkolt a lelátón.

Ők arra kérik a kormányt, hogy rúgják ki a sportminisztert is, mert egy műsorban a nyilvánvaló provokatív felvetésre, hogy mondja a műsorvezető után a himnusz sorait, Novák Eduárd nem tudott frappánsan reagálni, így a vége az lett, hogy vigyorgott, miközben a műsorvezető himnuszt szavalt.

Azonban nem az AUR a legnagyobb baja az RMDSZ-nek, hanem az, hogy a velük koalícióban kormányzó

szocdemek és nemzeti liberálisok is rosszallásukat fejezték ki,

sőt egyre inkább kering a közbeszédben, hogy ez akár tényleg a már említett, kormányból való kirúgást is jelentheti. Az RMDSZ-nek ez pedig nagyon fájna: igaz, semmi szükség rájuk a kormányban, hiszen a PSD-nek és PNL-nek simán megvan a többség.

Baljós, hogy bár a PNL vezető politikusai ezúttal nem ültek fel az AUR-vonatra, de az általában PNL-közeli véleményeket hangoztató Corneliu Tudor Popescu, országosan nagyon is jól ismert médiaszemélyiség is provokációnak nevezte Novák látogatását, aki szerinte úgy tett, mintha románok nem is élnének Erdélyben. Igaz, szerinte

a provokatív „magyar revizionista fideszes” politikára vagy nyugalommal, vagy egyáltalán nem kell válaszolni.

A történethez hozzátartozik, hogy a magyar-román kormányközi kapcsolatok megromlása, és a Fidesz kormányzása óta a magyarországi politikusok azért tesznek nagyon ritkán hivatalos utakat Romániába, mert a román fél rendre állandóan túlzóan reagált a határon túli magyarok felé tett gesztusokra.

Diplomáciában jártas források szerint a Fidesz tanult abból, hogy a „korrektnek lenni akaró” korábbi MSZP-kormányoknak sem termett sok babér Bukarestben.

A Fideszt nem érdekli, mit mond a román fél,

és Novák Katalin erdélyi látogatása ezt szépen bebizonyította. A magyar kormánypolitikusok megcsinálnak mindent, ami még nem lépi át nagyon a határokat, aztán ha a román fél kiakad, maximum megkérdik, hogy mi a baj. Igaz, addigra a román politikum hisztirohamai már kissé hülyén néznek ki.

Csakhogy ez rendre a Fidesz erdélyi stratégia partnereit hozza kellemetlen helyzetbe. S bár Kelemen Hunor szerint egyelőre semmi baj sincs a koalícióban, várható, hogy ahogy a hokis-botrányban is,

lesznek felek, akik a magyar bolhából román nacionalista elefántot tudnak gyártani.

És ahogyan majd ismét kampányba fordulnak az idők, egyre több ütés éri majd a magyar közösséget s annak képviseletét.

NYITÓKÉP: Novák Katalin Gyulafehéváron. Novák Katalin / Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek