A Demokratikus Koalíció nagyvonalúan beáldozná a Momentum egyik elnökét, hogy elcsituljon a vita

Szerző: Aradi Péter
2022.05.26. 10:55

A DK kivárt egy napot, hogy érdemben reagáljon a fővárosi közgyűlés elmaradására, de megérte, mert a közleményével sikerült belerángatnia mindenkit a vitába.

A Demokratikus Koalíció nagyvonalúan beáldozná a Momentum egyik elnökét, hogy elcsituljon a vita

Miután május 25-én, szerda reggel elmaradt a fővárosi közgyűlés, ahol többek között megszavazták volna Bősz Anett főpolgármester-helyettesi pozícióját, és olyan ügyekkel is foglalkoztak volna, minthogy a szemétlerakóként használt

nagytétényi Duna-part természetvédelmi terület legyen-e,

hogy a Jurányi-ház folytathassa kulturális misszióját, illetve, hogy roma fiatalok gyakornoki munkát végezhessenek a Fővárosi Önkormányzatnál, egy nappal később is, május 26-án is üzengetnek egymásnak a pártok.

Mint írtuk ugyanis, a közgyűlés azért maradt el, mert nem jelent meg kellő számú képviselő, a háttérben pedig egy Momentum-DK vita áll, aminek a lényege, hogy

nem tudtak megegyezni egyes időközi választások pozícióiról.

A közgyűlés elmaradása Karácsony Gergely főpolgármestert is roppant kellemetlenül érintette, aki egy Facebook-posztban kijelentette, hogy anélkül is van bajuk elég, hogy a pártügyek felülírnák a város ügyeit, és garantálja, hogy ez volt az első és egyben az utolsó ilyen alkalom.

Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom országos elnökségi tagja, országgyűlési képviselő és egyben a párt elnöki posztjának egyik lehetséges várományosa szintén egy Facebook-posztban magyarázta meg, szerinte mi történik a háttérben. Mielőtt a részletekbe belemenne, írja a posztjában, azt azért kijelenti, hogy a Momentumnak Dr. Bősz Anett személyével nincs problémája.

A háttérben tehát, Hajnal magyarázata szerint az áll, hogy a Momentum olyan híreket kapott, hogy

a DK szeretne jelölteket indítani Újbudán

az önkormányzati képviselőválasztáson, pedig a pártok közötti megállapodás úgy szólna, hogy ha valaki országgyűlési képviselőként a Parlamentbe kerül, akkor a helyére a pártja állíthat jelöltet, eszerint a gyakorlat szerint jelölhette a DK Bősz Anettet is, aki Gy. Németh Erzsébetet követné, aki a párt parlamenti frakciójába ül be, és eszerint a gyakorlat szerint érkezhetne momentumos jelölt az országgyűlésbe jutott Orosz Anna és Bedő Dávid helyeinek esetleges betöltésére.

A momentumosok tartanak tőle, hogy ha előáll egy olyan helyzet, hogy egy összellenzéki támogatású momentumos, egy DK-s és egy fideszes jelölt indul el egy egyfordulós választáson,

akkor borítékolható a Fidesz-győzelem,

és tovább gyengül az ellenzék Budapesten is.

Erre reagált egy nappal később, május 26-án egy közleményben a DK, amiben ha egy dolgot biztosan tagadnak, az az, hogy

itt mindössze kétpárti, Momentum-DK vitáról lenne szó.

A Momentum a DK állítása szerint azt szeretné elérni, Lados Tamás, a párt kerületi elnöke legyen a XI. kerület alpolgármestere, és őt még a szeptemberi időközi választás előtt válasszák meg, csakhogy, mint folytatják, a XI. kerület vezetésében résztvevő pártok többsége a Momentum igényét elutasítja, azaz nem támogatják Ladost.

A DK állítása szerint továbbra is nyitott a megegyezésre, de csak Újbudán és csak tárgyalásos úton, zsarolás nélkül. „Egy kerületi vita oltárán nem szabad feláldozni a Főváros működését. Lados Tamás, a Momentum kerületi elnöke nem ér ennyit.”

NYITÓKÉP: DK-s képviselőjelöltek FOTÓ: Gyurcsány Ferenc / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek