A Moderna már majomhimlő elleni vakcinát fejleszt

Szerző: Fekő Ádám
2022.05.25. 07:22

A feketehimlő elleni oltóanyagok védenek a már a szomszédban lévő betegségtől, de újabb is készül.

A Moderna már majomhimlő elleni vakcinát fejleszt

Preklinikai vizsgálatokon teszteli a Moderna gyógyszercég a majomhimlő elleni lehetséges oltóanyagokat, de további részleteket nem árult el a koronavírus ellen a Pfizerhez hasonlóan mRNS-vakcinákat fejlesztett cég - írja a Reuters.

A WHO statisztikái szerint május eleje óta 131 esetet találtak olyan országokban, ahol nincs jelen a betegség, de van további 106 gyanús eset is.

Egyébként létezik már majomhimlő elleni oltóanyag, azt eredetileg a feketehimlőre fejleszteték ki, de azt kivonták a forgalomból az 1970-es években, mivel egymillióból egy haláleset kötődik hozzá. Ezen túl még két hasonló himlő elleni vakcina létezik.

Bár a betegség már Csehországban és Szlovéniában is megjelent, a jelenleg ismert adatok szerint nagyon valószínűtlen, hogy a majomhimlő képes lenne olyan méretű világjárványra, mint a koronavírus tette.

KIEMELT KÉP: huntlh / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek