Meghalt a halálcsillag, az X-szárnyú és a csillagromboló megalkotója, Colin Cantwell

Szerző: Kósa András
2022.05.23. 08:07

A művészt hosszú és szép pályafutás végén, 90 éves korában érte a halál.

Meghalt a halálcsillag, az X-szárnyú és a csillagromboló megalkotója, Colin Cantwell

Elhunyt Colin Cantwell – adta hírül a Guardian. A gyászhírt Sierra Dall, Canwell élettársa közölte, eszerint a művészt még szombaton, otthonában érte a halál élete 90. évében.

Colin Cantwell 1932-ben született San Franciscóban, előbb a University of California Los Angeles-en (világszerte ismertebb nevén a betűszóval: UCLA) tanult grafikát, majd a Lloyd Wright School-on építészetet.

A 60-as években az amerikai űrhivatalnak, a NASA-nak is dolgozott, szakértőként részt vett a holdrászállás televíziós közvetítésében. Így került kapcsolatba a filmezéssel, első jelentősebb munkája Stanley Kubric 1968-as mozija, a 2001 Űrodüsszeia volt.

Emlékezzünk Colin Cantwellre egy legandás jelenettel:

1974-ben ismerkedett meg George Lucas-szal, aki felkérte, hogy legyen a Csillagok Háborúja látványvilágának megtervezője. Cantwell így megalkotta többek között a Halálcsillagot, az X-szárnyú űrhajókat és a csillagrombolókat is, valamennyi azóta is a fantasztikus filmek ikonikus darabjait jelentik. A filmezés mellett fantasztikus novellákat is írt.

NYITÓKÉP: Colin Cantwell a rajongóival 2019-ben, fotó: Flickr

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek