Orosz hajók ellen bevethető rakéták Ukrajnába szállítását tervezik az amerikaiak

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.20. 07:58

Ezekkel feloldhatnák az ukránok a tengeri blokádot, de akár a konfliktus eszkalálásához is vezethetne.

Orosz hajók ellen bevethető rakéták Ukrajnába szállítását tervezik az amerikaiak

A Reuters jelentése szerint a Fehér Ház azon dolgozik, hogy az ukrán harcosokat fejlett, hajók ellen bevethető rakétákkal lássa el az orosz haditengerészeti blokád megszüntetésére, attól tartva, hogy az orosz hadihajókat elsüllyeszthető erősebb fegyverek fokozzák a konfliktust.

Ukrajna nem titkolta, hogy a jelenlegi tüzérségi, Javelin és Stinger rakéták és egyéb fegyverek készletén túl fejlettebb amerikai fegyvereke vágyik.

Kijev kívánságlistán például szerepelnek olyan rakéták, amelyek az orosz haditengerészetet elűzhetik a fekete-tengeri kikötőkből, lehetővé téve a gabona- és más mezőgazdasági termékek szállításának újraindítását szerte a világon.

Hivatlban levő és volt amerikai tisztviselők, valamint a Reutersnek nyilatkozó kongresszusi források azt propaggláják, hogy bővítsék ki az erősebb, nagyobb hatótávolságú fegyverek Ukrajnába küldését, és számítsák ebbe bele a hosszú távú kiképzést, a felszerelés karbantartási nehézségeit vagy az amerikai fegyverek esetleges orosz erők általi elfoglalása miatti lehetőségeket is.

Továbbá tisztábban vannak azzal is, hogy ha ilyen fegyvereket kapna Ukrajna, akkor félő, hogy ez a konfliktus eszkalálásához vezetne, de szerintük akkor is támogani kell ezekkel az országot.

Három amerikai tisztviselő és két kongresszusi forrás azt mondta, hogy kétféle erős légvédelmi rakéta, a Boeing által gyártott Harpoon és Kongsberg valamint a Raytheon Technologies által gyártott haditengerészeti csapásmérő rakéta Ukrajnába történő közvetlen szállítását vagy átadását fontolgatják, akár úgy, hogy nem ők, hanem valamely, ilyenekkel rendelkező európai szövetséges által.

Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök áprilisban megkérte Portugáliát, hogy lássa el az ukrán hadsereget Harpoon rakétákkal, amelyek hatótávolsága eléri a 300 km-t.

De több olyan probléma is akadályozza, hogy Ukrajna rakétákat fogadjon. A legnagyobb, hogy, korlátozottan állnak rendelkezésre platformok a Harpoon-rakéták szárazföldről való elindításához – ez több tisztviselő szerint technikailag nehéz megoldás.

NYITÓKÉP. USA haditengerészet/Flickr

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek