Orbán Viktor 12 szabálya: amit mondott és amit értünk

Fekő Ádám

Szerző:
Fekő Ádám

2022.05.20. 17:02

A miniszterelnök csütörtöki beszédében hol szokatlanul őszintén, hol némileg kiegészítésre szorulva mutatta be saját politikáját.

Bár könnyű nevetni Orbán Viktor bölcselkedésein, Magyarország most már valószínűleg nagyjából húsz évnyi regnálásra készülő miniszterelnöke valójában csak egy azon számtalan politikus közül, akik úgy érzik, érdemes megosztani a siker receptjét. Orbánnak ráadásul tényleg vannak sikereik, hiszen ennyire stabilan hatalmon maradni csak nálunk jóval kevésbé demokratikus országokban tudnak maradni vezetők, ehhez képest Magyarországon egy tüntetést sem kellett szétverni ahhoz, hogy a NER egész generációk életének jelentse a mindennapokat.

Ettől függetlenül érdemes elemezgetni kicsit, mi volt az a 12 pont, amit Orbán az amerikai konzervatívok a héten Magyarországon tartott találkozóján vázolt fel, ugyanis a saját értelmezését leszedve megdöbbentően őszinte tanácsok hangoztak el.

A saját szabályaink szerint kell játszani!

Amit mondott: Orbán szerint nem szabad elfogadni a mások által kiszabott utat, és az sem szabad, hogy eltántorítson, ha „kígyót-békát kiáltanak ránk.”

Amit értünk: A Fidesz legnagyobb sikerei óta valóban nem igazán veszi figyelembe az egyezményesnek gondolt szabályokat, sőt, azokat néha egyszerűen átírja. Ha kell, közös listára kényszeríti az ellenzéket induláskor, magára írja a választási törvényt, állami pénzen kampányol. A saját játékszabályok ráadásul sokszor kibogozhatatlanok az ellenfelek számára, ami még stabilabb győzelmet jelent.

Nemzeti konzervativizmus a belpolitikában!

Amit mondott: Támogatni kell a családokat és az egyházakat, és rájuk kell hallgatni. „Viktor, építsd fel azt a kerítést”, így három hónap múlva állt a határzár, mondta.

Amit értünk: A nemzeti szó elővételével minden izgalmasabbnak tűnik, legyen az dohánybolt vagy szocializmus. A magyarázat nélkül tulajdonképpen bármit bele lehetne látni, de ha jól értjük, az emberek és az egyházak javasolták a kerítést, ők szerették volna elüldözni a világ egyik legjobb egyetemét, és ők döntöttek úgy, inkább függnének teljesen az orosz gáztól, minthogy Orbán 2018-as ígéretének megfelelően leváljunk róla szinte teljesen.

Nemzeti érdek a külpolitikában!

Amit mondott: „Nem mindig könnyű, mert a külpolitika nehéz világ, például épp egy háború zajlik a szomszédban.”

Amit értünk: A szövetségeseinkről megállás nélkül kitalált történeteket terjesztünk, tulajdonképpen háborús zónának állítjuk be Svédországot, Németországot vagy Ausztriát, ha úgy tartja kedvünk, nettó diktatúrákat viszont példaértékű partnerként írunk le, egyedüliként politikai üldözöttet szolgáltatunk ki mondjuk Kazahsztánnak, nemzeti hősként ünnepelt nacionalista gyilkost adunk ki Azerbajdzsánnak. A nemzeti érdek valamiféle erkölcsnélküliséget takarhat, ha jól sejtjük.

Legyen médiánk!

Amit mondott: „A progresszív baloldal őrültségeit csak így lehet bemutatni”, a sajtónak és a pártpolitikának el kéne válnia egymástól.

Amit értünk: Orbán ezzel tulajdonképpen a végére is ért annak a hazugságnak, hogy nincs független sajtó, és beismerte, hogy a különféle trükközéssel nemzetgazdaságilag kiemeltté nyilvánított, így bármiféle versenyszabályt megkerült KESMA-projekt csak és kizárólag a párt érdekeit hivatott szolgálni, és nem azt, hogy világnézeti alapon lehessen tájékozódni a világ dolgairól. Orbán saját médiája sajtóperek tömkelegét veszti el évről évre, hiszen ha a pártérdek úgy kívánja, hazudni is kell, állami hirdetésen keresztül végül úgyis közpénzből fogják kifizetni a perköltségeket.

Leplezd le ellenfeleid szándékát!

Amit mondott: Már azelőtt leleplezik a baloldalt, mielőtt ők egyáltalán cselekednének. Így tettek például az „LMBTQ-propagandával, ami nálunk még új dolog, de már most megsemmisítettek.”

Amit értünk: A populizmus egyik legalapvetőbb húzása a leleplezés élményének megadása: a gonosz tulajdonképpen önmaga lelepleződésétől megszűnik veszélyesnek lenni, hiszen már a világ is láthatja aljas terveit még azelőtt, hogy bármivel is utalt volna ezekre a tervekre. Amiről Orbán beszél, az a 2010-es években csúcsra ért politikai komunikáció egyik legvédhetetlenebb trükkje: Dominic Cummings cselesen felépített ötletének nyomán már a Brexit-népszavazáson azzal hozták kellemetlen helyzetbe az addig a szokásos szavazói megfontolságra építő maradáspártiakat, hogy olyan dolgok miatt kellett magyarázkodniuk, amiket soha nem mondta (milliónyi török érkezése, óriási összegek befizetése az EU-ba), közben a saját érveik senkit nem érdekeltek, az emberekben pedig csak az maradt meg, hogy védekeznek.

Orbán valóban profi leleplező: soha senki nem akart illegálisan érkezett menekülteket betelepíteni, senkinek nem vágya kifejzetten kevert népesség, szó sem volt gyerekek nemátalakító műtétjéről, egy megelőző csapással már a gondolat megszületése előtt leverte ezeket.

Gazdasági racionalitás!

Amit mondott: Munkaalapú társadalmat hoztak létre, mert az emberek dolgozni akarnak.

Amit értünk: Fizetésről, kielégítő munkavállalói jogokról és hasonlókról nincs szó, ahogy arról sem, hogy a közmunka köré kiépült viszonyok milyen társadalmat hoztak létre. A lényeg, hogy ha akarunk, áshatunk egy gödröt például, az is munka.

Ne szorulj ki a szélére!

Amit mondott: Nincs különbség a szélsőjobbról induló tudománytagadás és az LMBTQ-csoportok biológia tagadása között, és ha valaki rájuk hallgat, kiszorulhat a szélére, és így szavazatokat veszíthet.

Amit értünk: Orbán szerint ezek szerint valamiféle centrista politika a kevert népesség és a háttérhatalom emlegetése, és véletlenül sem annak a finomított verziója, amit a fehér faj védelmezői magyaráznak fehér cipfűzőben a kocsmában. A szélére végül persze nem szorult ki, bár nem ideológiailag tartotta magát a középhez, hanem egy ideig a Jobbikot használta, ha igazi nácikra kellett mutogatni, 2022-től pedig a Mi Hazánknak jutott ez a kellemes szerep.

Minden nap olvassunk!

Amit mondott: „A book a day, keeps the defeat away.”

Amit értünk: Itt nem tudunk kötekedni, sikeres politikához jó olvasni, talán csak annyi megjegyzésünk lenne, hogy a miniszterelnök szélesebb körben is elérhetővé tehetné ezt a luxust, és az LMBTQ-lobbi mellé legalább másodrangú problémaként vethetné fel, hogy a pedagógusok beszámolói szerint nagyjából minden harmadik fiatal funkcionális analfabétaként érettségizik le.

Legyen hited, mert a hit hiánya veszélyes

Amit mondott: „Ha valaki nem hiszi, hogy egyszer majd végelszámolás lesz Isten előtt, akkor úgy érzi, bármit megtehet.”

Amit értünk: A miniszterelnök hitének alakulása a történelemkönyvek nagy izgalma lehet majd: épp akkor találta meg, amikor rájött, hogy a hagyományosan vallásos jobboldalon jóval nagyobb lyuk van, mint a Fidesz ősforrásának számító liberálisok között, és ahogy tolódott szélre, úgy lett gyakrabban hivatkozási alap az a hit, mostanra tulajdonképpen napi szinten. A hit hiánya innen nézve tényleg veszélyes: még a végén hiteltelenek lennénk az új közönség előtt.

Keress barátokat!

Amit mondott: „Ha a politikában boldogulni akarunk, soha ne azt nézzük, miben nem értünk egyet a másikkal, hanem keressük a közös pontokat.”

Amit értünk: A barátok keresése közben el is lehet hullajtani párat: most már nem kell törődni például a jobbközép európai pártcsaláddal, hiszen megvannak az Európa maradék részén általánan kikapó radikális jobboldaliak. Itt is vannak különbségek, de ahogy látjuk, a magyar miniszterelnök inkább az olyan közös jóra támaszkodik, ami az egész európai szélsőjobbra jellemző.

Építs közösséget!

Amit mondott: „Minél több a közösség, annál több voksot kapunk.”

Amit értünk: Tulajdonképpen ugyanazt értjük mi is, mint amit Orbán mondott!

Építs intézményeket!

Amit mondott: „Politikusok jönnek-mennek, de az intézmények generációkon keresztül velünk maradnak.”

Amit értünk: A Fidesz tényleg intézményeket épített, amik a Fidesz után is velünk maradnak: alkotmánybíróság, médiahatóság, alapítványokba szervezett állami vagyon. Csupa olyan dolog, amik túl fogják élni Orbán Viktor kormányzását, és alapod ad arra, hogy még egy potens ellenzék se tudjon mellette különösebben kormányozni.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek