Boris Johnson apja európai uniós állampolgár lett

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.20. 15:15

Stanley Johnson 2016-ban is a maradásra szavazott, most ismét EU-s állampolgár lett – Franciaországban.

Boris Johnson apja európai uniós állampolgár lett

Francia állampolgárságot kapott Boris Johnson brit miniszterelnök apja, Stanley Johnson, de ez nem vonatkozik a Brexitet támogató fiára – írja az Evening Standard napilap.

 A 81 éves Johnson Cornwallban született, de francia anyja, Irene Williams révén jogosult volt a francia útlevélre. A franciául folyékonyan beszélő férfi elárulta, hogy az útlevelet azért kérte, hogy a Brexit után is fenntartsa kapcsolatait az Európai Unióval, ugyanakkor ez „szentimentális és szimbolikus gesztus” is édesanyja felé.

Stanley Johnson egyébként a 2016-os brit Brexit-népszavazáson a maradásra tette a voksát, az útlevéligényét 2020 decemberében nyújtotta be.

Miután a hat hónapos várakozási idő lejárt, Johnson úr kérelmével szembeni kifogások nem merültek fel, a francia igazságügyi minisztérium közölte: „A kérelmében szereplő tények alapján és az igazságügyi miniszter elutasítása hiányában Stanley Johnson úr 2022. május 18-án megszerezte a francia állampolgárságot.”

Az igazságügyi miniszter kiemelte, hogy „ez a döntés csak Stanley Johnsont érinti, és nem terjed ki az leszármazottaira.”

Általában megtagadják a francia állampolgárság megszerzését azon állampolgárok családtagjaitól, akik több mint 50 éve élnek külföldön anélkül, hogy éltek volna a francia állam által biztosított joggal.

Johnson, aki korábban EP-képviselőként dolgozott, kérelmében  hivatkozott egy záradékra, amely kimutatta, hogy „konkrét kulturális, szakmai, gazdasági vagy családi kapcsolatai vannak” Franciaországgal.

Johnson a francia RTL rádiónak magyarázta el, miért kért francia útlevelet, miután fia 2020-ban az EU-val folytatott több hónapos vita után véglegesítette a Brexit-megállapodást.

„Nem az volt a kérdés, hogy franciává váljak” – mondta.

„Ha jól értem, én már francia vagyok! Anyám Franciaországban született, édesanyja teljesen francia volt, akárcsak a nagyapja. Számomra az a kérdés, hogy megszerezzem, amim már van, és nagyon örülök, hogy sikerült”.

Hozzátette: „Mindig európai leszek, az biztos. Nem mondhatod az angoloknak, hogy »nem vagy európai.« Európa több, mint az egységes piac, több, mint az Európai Unió. Ennek ellenére fontos, hogy ilyen kapcsolatom is legyen az EU-val.”

NYITÓKÉP: Cristoph Scholz/Flickr Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek