Mit lehet tudni az orosz lézerfegyverről, ami szerintük most megnyeri nekik a háborút?

Szerző: Aradi Péter
2022.05.19. 17:40

Nem zárható ki, hogy az oroszoknak tényleg vannak lézerfegyvereik, azonban az erőviszonyokat ez sehogy nem befolyásolja.

Mit lehet tudni az orosz lézerfegyverről, ami szerintük most megnyeri nekik a háborút?

Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes május 18-án, szerdán arról beszélt egy konferencián, hogy Oroszország olyan lézerrendszereket fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik a célpontok termikus megsemmisítését. Boriszov azt állította, hogy egy drónt például öt kilométeres távolságból öt másodperc alatt elhamvaszt az oroszok csodafegyvere.

A konferencián megkérdezték a miniszterelnök-helyettest, hogy ezeket a fegyvereket is bevetik-e Ukrajnában, mire Boriszov azt mondta, hogy:

igen, a prototípusokat már használják.

A Reuters később azt is hozzátette, hogy az oroszok azt állítják, két lézerfegyvert is, a drónok megsemmisítésére alkalmas Zadira prototípusát, és a műholdak megvakítására kifejlesztett Pereszvetet is használták már Ukrajnában – utóbbit, ami állítólag akár 1500 km-rel a Föld felett keringő műholdak megbénítására is alkalmas, Boriszov elmondása szerint

már széles körűen alkalmazza az orosz hadsereg.

Az erről szóló jelentéseket a nagy nemzetközi hírügynökségek egyelőre nem tudták megerősíteni pedig a Pereszvet nevű lézerfegyver-rendszert állítólag már 2018 óta hadrendbe állította az orosz hadsereg.

A Zadira lézerprogramról pedig eddig mindössze annyit lehetett tudni, hogy a Roszatom orosz állami atomipari vállalat 2017-től segítette a fejlesztését.

Az amerikai védelmi minisztérium egyik tisztviselője is azt mondta, hogy

nem tapasztaltak semmit, ami alátámasztaná a lézerhasználatról szóló jelentéseket.

Volodimir Zelenszkij az orosz bejelentés után úgy nyilatkozott, hogy szerinte az, hogy az oroszok egyfajta csodafegyverben bíznak, világosan jelzi az orosz invázió teljes kudarcát. Mint mondta, a náci Németország vezetése is azzal próbálta ösztökélni a katonáit, hogy hamarosan elkészülnek a csodafegyverek, amik majd megfordítják a háborút, azonban a legtöbbjük csak prototípusként készült el, ha egyáltalán elkészült.

Azt viszont lehet tudni, hogy Izrael valóban fejlesztett már lézerfegyvert. 2022. áprilisában közöltek arról videót, hogy a lézerrendszer rakétákat és drónokat lő le.

Naftáli Benet miniszterelnök pedig büszkén állította, hogy az új rendszerrel egy drón, egy aknavető gránát vagy egy rakéta lelövése mindössze 3,5 dollárba, azaz kábé 1300 forintba kerül. „Lehet, hogy tudományos-fantasztikusnak hangzik, de nagyon is valóságos” – jelentette ki.

A Jeruzsálemi Stratégiai és Biztonsági Intézet (JISS) rakétavédelmi szakértője, Dr. Uzi Rubin is azt mondta a BBC-nek, hogy ha az oroszoknak van is működőképes lézerfegyvere, az nem változtatja meg az erőviszonyokat.

„Ez nem olyan, mint a Star Wars,

ahol a lézerfegyvert ráirányítják a rosszfiúkra, megnyomnak egy gombot, és a rosszfiúk már fel is robbantak. A valóságban ez inkább egy egyszerű mikrohullámú sütőre hasonlít. Ha fel akarsz forralni egy csésze vizet, az eltart egy ideig. A lézer ugyanaz, rá kell irányítani a célpontra, és addig kell várni, amíg fel nem hevíti annyira, hogy megsemmisüljön.”

Dr. Rubin szerint még a fejlett lézerfegyverek ereje is túl gyenge ahhoz, hogy jelentős változást tudjon elérni a csatatéren, és az ilyen fegyverek egyelőre alacsony hatékonysággal pusztítanak.

Az izraeli lézerfegyverrel kapcsolatban is elmondható, hogy egy Stinger vagy bármilyen légvédelmi rakéta használata egyelőre még olcsóbb, gyorsabb lett volna, és nagyobb hatótávolságból bevethető.

A lézer ráadásul egyszerre csak egy pontra tud fókuszálni,

míg a rakétavédelmi rendszerek több bejövő célpontot is képesek befogni. Nagy hátránya még a lézernek, hogy rossz időben nem működik, mivel nem tudnak áthatolni a felhőn.

Ahogy ráadásul ebben a cikkünkben is fejtegettük,

az orosz fejlesztések egyáltalán nem állnak valami jól.

Az oroszok 2015-ben is egy rakás fegyvert mutattak be, azonban azok közül egyik sem bevethető. Az oroszok egyik büszkesége, a T-14-es Armatából talán jövőre lehet valami, a Kurganec-25-ös és a VPK-7829 Bumeráng gyalogsági harcjárművekről alig érkeznek hírek, az Uran-9 távvezérlésű tankkal pedig olyan csúnyán felsültek Szíriában, hogy 2021-ben is csak azt mondták velük kapcsolatban, hogy egyszer majd lehet belőlük valami.

NYITÓKÉP: Pax Europaea / Twitter

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek