Dél-Oszétia nagyon szeretne csatlakozni Oroszországhoz, de az oroszok most mással vannak elfoglalva

Szerző: Aradi Péter
2022.05.17. 20:35

A jó ütemérzék a titka mindennek.

Dél-Oszétia nagyon szeretne csatlakozni Oroszországhoz, de az oroszok most mással vannak elfoglalva

Anatolij Bibilov, Grúzia egyik szakadár régiója, Dél-Oszétia leköszönő vezetője továbbra is nagyon lelkes, és azt szeretné, ha

a térségben július 17-én népszavazást tartanának arról, csatlakozzanak-e Oroszországhoz vagy sem.

A dolog viszont korántsem olyan egyszerű, Bibolov ugyanis elvesztette a választást, és a népszavazás napján már régen nem lesz amolyan de facto ügyvezető elnök.

Az új elnököt, a 40 éves Alan Gaglojevet május 9-én, hétfőn választották meg, és május 24-én veszi át a de facto elnöki posztot. És hát, Gaglojev a beszámolók szerint

egyáltalán nem olyan lelkes már, mint Bibilov volt,

aki annyira beleélte magát a választásba és a játszmázásba, hogy a népszavazás kérdését is a veresége után, május 13-án jelentette be először a Telegram csatornáján, majd hivatalos honlapján.

A kérdés nem meglepően, már ha összejön egyáltalán a népszavazás, úgy fog szólni: hogy ön támogatja-e Dél-oszét Köztársaság és Oroszország egyesülését.

A választást egyébként Grúzia és az Európai Unió is élesen bírálta. 

Dél-Oszétia Grúziával együtt, 1991-ben kiáltotta ki a függetlenségét, de Grúziával ellentétben – amit elismert a nemzetközi közösség – Dél-Oszétiát az oroszokon kívül nagyon más ország nem ismerte el. A legtöbb állam azt továbbra is Grúzia részének tartja.

Mint itt írtuk, Oroszország azonban nemcsak független, szuverén államként ismeri el a vitatott státuszú területet, hanem

állandó katonai támaszpontnak is használják.

Grúzia 2008. augusztus 8-ra virradóra kísérletet tett rá, hogy a fegyveres erővel rendezze a szeparatista régió sorsát, de az oroszok kiverték őket.

Ahogy itt írják, bárhogy is intrikáljanak Dél-Oszétiában, a döntést úgyis Moszkvában hozzák majd meg, és mint megjegyzik, a Moszkvából érkező jelek

eddig nem voltak valami erősek.

Magas rangú orosz tisztségviselők még nem is foglalkoztak a népszavazással, és az orosz parlamenti képviselők is vegyes üzeneteket adtak csak róla.

Artur Tajmazov is, aki Észak-Oszétiát képviseli, csak annyit mondott a TASS, orosz hírügynökségnek, hogy ha már döntöttek a népszavazás lebonyolításáról, akkor végülis igen, szerinte is abba az irányba tartanak a dolgok, hogy Dél-Oszétia és Oroszország egyesülni fognak.

Egy másik képviselő, bizonyos Konstantin Zatulin viszont tovább hűtötte a kedélyeket, és azt mondta, nem tartja helyesnek Bibilov tetteit. Szerinte a népszavazást majd a frissen megválasztott elnöknek kell kiírnia, és nem pedig neki. Ráadásul, mint hozzátette,

a népszavazás most nem aktuális Oroszország számára.

NYITÓKÉP: Anatolij Bibilov/ Wikipedia Commons

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek