Svájcban a nép úgy döntött, ezután az is lehet holtan szervdonor, aki életében ebbe nem egyezett bele

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.16. 12:39

A lakosság hatvan százaléka szerint így helyes.

Svájcban a nép úgy döntött, ezután az is lehet holtan szervdonor, aki életében ebbe nem egyezett bele

A svájciak népszavazással fogadták el azt az új szervdonor-törvényt, amellyel halála után bárki potenciális donorrá válhat, kivéve, ha az illető élete során kifejezetten kifejezi egyet nem értését ezzel kapcsolatban – írja a The Guardian.

A jogszabály-módosítást a szavazók 60 százaléka jóváhagyta a népszavazáson. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint ugyanis az elhunyt személyen csak akkor lehet a transzplantációt elvégezni, ha az életében beleegyezett.

Az új törvény célja, hogy elhárítsa a transzplantáció előtt álló akadályokat,

mivel a legtöbb meghalt ember soha nem hozta nyilvánosságra döntését, és sokszor a családok nem hajlandók engedélyezni az eljárást.

2021 végére több mint 1 400 beteg várt szervátültetésre a körülbelül 8,6 millió lakosú Svájcban, miközben tavaly mindössze csak 166 elhunyt személy ajánlotta fel szerveit és összesen 484 szervet ültettek át.

Azonban tavaly 72 ember halt meg, akik a transzplantációs várólistán vártak a számukra életet jelentő új szervre.

„A nyilvánosság megmutatta nekünk, hogy készek esélyt adni a várólistán lévőknek”

– mondta Franz Immer, a Swisstransplant igazgatója.

A svájci kormány és parlament úgy döntött, hogy nyilvános népszavazásra bocsátja a „feltételezett beleegyezés” több más európai országban is elfogadott modelljét. 

Így azok számára, akik nem nyilatkoztak arról, hogy a szervkivétel ellen döntöttek, az állam automatikusan azt fogja feltételezni, hogy egyetértenek azzal, hogy szerveiket haláluk után más ember kapja meg.

A család azonban továbbra is letilthatja az átültetést, ha tudja vagy gyanítja, hogy az illető nem az adományozást választotta volna.

Az új jogszabály csak a 16 éven felüliekre vonatkozik. Csak az intenzív osztályon elhunytak lehetnek post-mortem donorok, és két orvosnak kell megerősítenie a halálesetet.

NYITÓKÉP: scotth23 / Pixabay

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek