Ha csak kis lépésekkel is, de a kínaiak is távolodnak az oroszoktól

Szerző: Aradi Péter
2022.05.14. 10:20

A dolog oka nem is lehetne egyszerűbb, az ukrán-orosz háború árt az üzletnek.

Ha csak kis lépésekkel is, de a kínaiak is távolodnak az oroszoktól

A Reuters híre szerint az Alibaba Group elbocsátotta az orosz vegyesvállalata dolgozóinak közel 40 százalékát, az indoklás szerint azért, mert a jelenlegi ukrán válság

zavarja a határokon átívelő üzleteket,

jelentette még május 13-án, pénteken a Nikkei.

A Reuters próbálta elérni az e-kereskedelmi óriáscéget, hogy kommentálják az elbocsátásokat, azonban nem jártak sikerrel. Egy, az ügyet ismerő alkalmazottra hivatkozva azt írják, nem elképzelhetetlen, hogy további elbocsátások is lesznek.

A cég problémája, hogy a háborút kísérő szankciók miatt nehezebben tudnak hasznot húzni a világjárvány csillapodását követő e-kereskedelmi fellendülésből, mint ahogy előzetesen szerették volna.

Bár a kínaiak látszólag kiállnak Oroszország mellett, folyamatosan bírálják a szankciókat és a NATO kelet-európai csapaterősítéseit, a kínai cégek kétszer is megfontolják, mit kezdjenek Oroszországgal.

Az orosz hírügynökségek már március elején arról írtak, hogy a kínaiak sem hajlandóak repülőgép-alkatrészeket szállítani az oroszoknak, úgyhogy az oroszoknak a törököktől vagy az indiaiaktól kell megrendelniük a szükséges alkatrészeket.

Akkortájt érkeztek a hírek arról is, hogy

a legnagyobb kínai mobilgyártók is leállították az exportjukat Oroszországba.

Az indok akkor is az volt, hogy a rubel összeomlása – ami azóta sokat javult egyébként – veszélyeztetné az üzletet.

A hónap végén a kínai állami Sinopec csoport, Ázsia legnagyobb olajfinomító cége egy jelentős orosz petrolkémiai beruházástól is visszalépett, ahogy felfüggesztettek egy gázforgalmazási vállalkozás oroszországi megalapítását is.

Ahogy a Reuters akkor írta, a váratlanul súlyos nyugati szankciók

még Kínának is, Oroszország legfontosabb diplomáciai parnerének is veszélyessé váltak.

A terv az volt, hogy a Sinopec összefog Oroszország legnagyobb petrolkémiai gyártójával, a Siburral, hogy egy 10 milliárdos gázkémiai komplexumot hozzanak létre, ami 2024-ben állt volna üzembe. Csakhogy, miután felmérték a szankciók hatásait a befektetéseikre, inkább kifaroltak az óriásüzletből.

A South China Morning Post című hongkongi lap április végén aztán arról számolt be, hogy

megvan az első nagyvállalat is, ami felfüggeszti a tevékenységét Oroszországban

– vele együtt egyébként Ukrajnában is.

A DJI Technology nevű, kínai dróngyártó, ami világvezetőnek számít a dróngyártásban egy rövid közleményben tudatta, hogy elhagyja a két országot, miután többen azzal vádolták, hogy az orosz hadsereg az általuk gyártott drónokat használják Ukrajnában.

A cég eleinte azzal védekezett, hogy a termékeiket lakossági használatra fejlesztették ki, hogy könnyebbé tegyék az életüket, nem sokkal később viszont meghozták a kivonulásról szóló döntést.

NYITÓKÉP: Alibaba / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek