Orbán Viktor kijelentése miatt úgy tűnik, máris kevésbé látják szívesen a magyarokat az Adrián

Szerző: Aradi Péter
2022.05.13. 17:10

Az is lehet, persze, hogy mindez csak vicc. Majd a nyáron ott turistáskodó magyarok megtudják.

Orbán Viktor kijelentése miatt úgy tűnik, máris kevésbé látják szívesen a magyarokat az Adrián

A 24.hu egyik olvasója hívta fel a lap figyelmét egy Instagram-posztra, amin egy horvát étterem bejárata látható, előtte pedig kint egy tábla, miszerint a magyarokat nem látják szívesen náluk.

„Nem szolgálunk ki magyarokat. Nem látjuk őket szívesen a tengernél sem”

– olvasható a táblán.

A lap megkereste a Trpanjban található éttermet, hogy mi az oka annak, hogy ezt írták a táblára, mire az étterem egy linkkel válaszolt. A linkelt horvát nyelvű cikkben arról írnak, hogy az éttermest felbosszantotta Orbán Viktor egyik kijelentése, amiben szerinte a horvátok tengerpartjára pályázik.

A cikkből az is kiderül, hogy a fotó eredetileg a Redditen jelent meg, ott jót szórakoztak rajta, de voltak olyanok is, akik szerint ez egy gusztustalan vicc, és voltak olyanok is, akik szerint egy ízléstelen provokáció.

A cikk aztán azzal folytatódik, hogy a Pelješac-félszigeten található étterem előtti táblán rendszeresek a vicceskedő feliratok, például, hogy: „kettőt fizetsz, egyet kapsz” vagy, hogy: „csökkentettük az adagokat, de emeltük az árakat”. Hogy a magyarokkal kapcsolatos feliratot

inkább indulatból, vagy inkább viccből írták-e most ki, az sajnos nem derült ki

még úgy sem, hogy – mint említettük – a 24.hu megkereste az éttermet.

Orbán Viktor május 6-i, pénteki interjújával verte ki a biztosítékot a horvátoknál, amiből diplomáciai balhé is lett. A horvát külügy néhány nappal később behívta a magyar nagykövetet, a magyarországi nagykövetük pedig Szijjártó Péteréktől kért magyarázatot Orbán Viktor szavai miatt.

A magyar miniszterelnök ugyanis a szokásos pénteki interjújában arról beszélt, hogy Magyarország hátrányban van az olajembargóval kapcsolatban a legtöbb EU-s tagországgal szemben, ugyanis elvették a tengereinket.

„Most ami a tartalmát illeti ennek a javaslatnak, az azért vérzik sok sebből, mert fittyet hány arra a körülményre, hogy az Európai Unióban teljesen különböző adottságú országok vannak. És természetesen, akinek van tengere, és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de

vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket, de nincsenek jelen pillanatban,

ezért Magyarországra orosz vagy bármilyen fajta olaj kizárólag csak csővezetéken érkezhet, a csővezeték egyik fele Oroszországban, egyik vége Oroszországban van, a másik pedig Magyarországon. Ez egy adottság” – fogalmazott Orbán.

Miután eljutott a horvát külügyminisztériumhoz is az interjú szövege, azonnal közleményt adtak ki, írta a 444, amiben elítélik Orbán kijelentését, ahogy „elítélünk minden területi követelést szuverén államokkal szemben”. Diplomáciai vonalon arra kérnek magyarázatot, hogy miért hangzottak el „a jószomszédi kapcsolatokat szükségtelenül rontó kijelentések”.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Tanács március 11-i ülése előtt. FOTÓ: Európai Unió / Európai Tanács

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek