Csúnya véget ért az egri fideszes világsikernek induló startupja

Szerző: Kósa András
2022.05.11. 17:35

Oroján Sándor is bábáskodott a „forradalmi ékszerként” valóban világhírt befutott tago arc nevű karkötő fejlesztésénél, de az egri fideszes politikus egy ponton kiszállt a cégből. Mára a sikertörténetből csak magukat átverve érző megrendelők maradtak. Laptársunk, az Egri Ügyek cikke.

Csúnya véget ért az egri fideszes világsikernek induló startupja

Tago arc néven jósoltak világkarriert egy magyar fejlesztésű terméknek még 2015-ben – idézi fel laptársunk, az Egri Ügyek. A kitalált termék egy olyan karkötő volt, amelynek viselője pillanatnyi hangulatának megfelelően bármikor változtatni tudja a mintázatát. Ehhez egy okostelefonra és egy alkalmazásra volt még szükség, aminek segítségével

annyi mintázatot tölthetünk fel az ékszerre, amennyit csak akarunk.

A tago arc-ról annak idején a legrangosabb techlapok is beszámoltak, mint a Gizmodo, a Techcrunch vagy az Engadget, így nem csoda, hogy a magyar médiában is világkarriert jósoltak a terméknek. Annak terméknek, amelynek a megszületésénél és a piacra dobásánál ott bábáskodott Oroján Sándor is.

A Fidesz egri frakciójának vezetője társalapítója volt a karkötőt kifejlesztő Liber8 Technology nevű startupnak.

A vállalkozásban egyébként még Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter is látott fantáziát, így az ő cége, az OXO Labs is felkarolta az ötletet. Oroján Sándor dolga többek között a marketing volt, de ő felelt azért is, hogy legyen szoftver-, és hardverfejlesztő a karkötőhöz.

A történet ehhez képest mégis kurtán-furcsán és sok vásárló számára kellemetlenül ért véget.

Az Egri Ügyek több tago arc tulajdonost is megszólaltatott, akik arról számoltak be: késve, rosszabb minőségben vagy éppen használhatatlanul jutottak hozzá a megrendelt termékhez. Nem túl biztató, hogy bár a cég weboldala elérhető ugyan, a webshop láthatóan már nem működik,

ügyvezetője egy külföldi állampolgár lett, amúgy pedig felszámolás alatt áll. Nem elérhetőek már a karkötő működtetéséhez szükséges alkalmazások sem.

A karkötő egyébként nem olcsó, amikor még lehetett rendelni, 300 eurót kellett fizetni érte.

A fideszes politikus készséggel nyilatkozott az Egri Ügyeknek, azt mondta, menet közben rengeteg plusz fejlesztési igény felmerült, például azért, mert a különböző csuklóméretekhez igazított karkötők felülete eltérő mennyiségű pixelszámot is jelentett.

Ráadásul az Apple végül nem járult hozzá, hogy egy bizonyos chipet használhassanak a karkötőhöz. Oroján Sándor elmondása szerint ő ekkor döntött úgy, hogy kiszáll a cégből, amit Kovács Zoltán alapító és Oszkó Péter, mint befektető vittek tovább. 2018-ban viszont Kovács Zoltán is távozott, miután fokozatosan kiszorult a cégvezetésből, mint utólag jelezte nekünk, ekkor még minden rendben volt a karkötővel és a fejlesztéssel.

A fideszes politikus szerint Kovács Zoltán végül akár 100 millió forintot is bukhatott a karkötőn. Ez persze a máig a termékre, vagy a befizetett pénzükre váró vásárlókat biztosan nem vigasztalja.

NYITÓKÉP: Oroján Sándor egy tago arc prezentáción, Fotó: Liber8Tech Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek