Az orosz kormány az ország történetének legbőkezűbb szerződését kötötte háborút népszerűsítő koncertsorozatra

Szerző: Aradi Péter
2022.05.11. 20:33

Itt az Azonnali popkulturális híradója.

Az orosz kormány az ország történetének legbőkezűbb szerződését kötötte háborút népszerűsítő koncertsorozatra

Az orosz kormány 100 millió rubelt, azaz közel

533 millió forintot költött el egy az ukrán-orosz háborút támogató koncertsorozatra,

jelentette a BBC orosz kiadása. Az „Oroszországért” nevű koncertsorozatot zenei és hazafias maratonként jellemezték. Ez az Oroszországban valaha kötött legnagyobb ilyen jellegű állami szerződés.

Az orosz kulturális minisztérium által működtetett, rendezvényszervezéssel foglalkozó Roszkoncert a Kremlhez a szintén Kremlhez kötődő Társadalomkutató Szakértői Intézetet (EISI) bízta meg a rendezvénysorozat lebonyolításával.

A megállapodás a BBC információi szerint az EISI első állami megbízása volt, és első alkalommal kapott megbízást ilyen nagyszabású rendezvény lebonyolítására is. „Az EISI hivatalosan nem foglalkozik koncertek rendezésével, ami azt mutatja, hogy

a szerződést spontán módon és jogi szempontból hanyagul kötötték meg”

– mondta Ilja Sumanov, a Transparency International oroszországi vezetője.

Az EISI-t eredetileg azért hozták létre ugyanis, hogy a 2018-as orosz elnökválasztás regionális fejleményeit figyelje. A dolgot külön pikánssá teszi, hogy a honlapja szerint

a kuratóriumának az elnöke Borisz Grizlov, oroszországi belorusz nagykövet.

Grizlov egyébként tagja volt annak az orosz delegációnak is, ami a békét lett volna hivatott rendezni a háború első napjaiban a belorusz Gomel régióban megtartott találkozón.

A legfrissebb hírek szerint Putyin nem is feltétlenül szorult volna ilyen elkeseredettnek tűnő lépésre, ugyanis a május 8-án közölt közvélemény-kutatások eredménye szerint oroszok többsége támogatja őt is és az általuk csak különleges katonai műveletnek nevezett háborút. Putyin támogatottsága

több mint 14 százalékkal 81,5 százalékra emelkedett a háború februári kezdete óta.

Az áprilisi maratonon összesen 34 előadó vett részt, akik többnyire Közép-Oroszország, az Urál és Szibéria 30 városában tartottak április közepétől május elejéig fellépéseket.

Mindeközben az ukrán Kalush Orchestra bejutott az Eurovízió május 14-i, szombati torinói döntőjébe. Az elődöntőben búcsúztak többek között az osztrákok, a lettek, az albánok, a szlovénok, a bolgárok, a horvátok és a dánok.

A rövid popkulturális híradónkban szeretnénk hozzátenni még érdekességként, hogy eredetileg nem a Kalush Orchestra nyerte meg február közepén az ukrán válogatót, hanem egy Alina Pash nevű repper, az Orchestra csak a második lett, azonban a válogatót csak olyan előadó nyerhette a szabályok szerint, aki

a Krím 2014-es annektálása óta nem lépett a területre,

Pash pechjére pedig kiderült, hogy 2015-ben a Krímbe utazott.

Oroszország, persze, nem vehet részt az Eurovízión, mert a szervezők szerint a részvétele becstelenítené a verseny hírnevét.

NYITÓKÉP: Vlagyimir Putyin / Kreml

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek