Ukrán gép vitte Magyarországon keresztül az ukrán hadseregnek szánt török drónokat

Szerző: Kósa András
2022.05.09. 15:08

Rétvári Bence éppen hétfőn ismételte el a parlamentben sokadszor azt a kormányzati állítást, hogy „Magyarország nem engedi, hogy a területén keresztül fegyvert szállítsanak Ukrajnába”.

Ukrán gép vitte Magyarországon keresztül az ukrán hadseregnek szánt török drónokat

Vasárnap és hétfőn is átrepült Magyarország fölött a Meridian Airlines ukrán légiszállító társaság AN-12-ese – derül ki a Flightradar, repülési adatokat rögzítő honlapról. A teherszállító gép először a törökországi Tekirdağ

repülőteréről szállt fel és repült Bulgárián, Románián, Magyarországon és Szlovákián keresztül a lengyelországi Rzeszowba.

Tekirdağa török gyártású Bayraktar katonai drónok gyártóhelye (magyarul Rodostó). Törökország nyíltan támogatja ezekkel a fegyverekkel az ukrán hadsereget, így szinte biztos, hogy ebben az esetben is ilyeneket szállított a Meridian AN-12-ese.

A gép egyébként szinte naponta repül Lengyelországba a Flightradar alapján, egy nappal korábban, május 8-án a bolgár kikötővárosból, Burgaszból indulva repült át szinte ugyanezen az útvonalon, Magyarországon fölött Rzeszowba.

Bulgária korábban bejelentette, hogy fegyvert nem, de katonai védőfelszerelést szállít Ukrajnának, a magyar kormány az erre irányuló kijevi kérést is elutasította korábban.

Ez azért is érdekes, mert a magyar kormányzati retorika szerint Magyarország nem hogy nem szállít fegyvert Ukrajnának, még ahhoz sem járul hozzá, hogy a területén keresztül fegyvert szállítsanak.

Amikor pedig kiderül, hogy magyar lajstromjelű katonai gépek végeztek ilyen szállítást, akkor a kormány arra hivatkozott, hogy ez egy NATO-szállítás volt. Ebben az esetben viszont ukrán gép végezte a szállítást.

NYITÓKÉP: A Meridian Airlines egyik AN-12-ese, fotó: Jwh, Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek