Fico nem kíváncsi Zelenszkijre, inkább a magyar kormányt dicséri

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.09. 19:40

Azt mondja, az orosz olaj leállítása sületlenség, és csak az Egyesült Államok kitalációja.

Fico nem kíváncsi Zelenszkijre, inkább a magyar kormányt dicséri

Nem lesz jelen Robert Fico exminiszterelnök, a szlovákiai Smer-SD elnöke kedden a szlovák parlamentben, amikor is videón keresztül felszólal Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök – írja a Čas.sk-ra hivatkozva a Paraméter.Sk.

 Fico ezt hétfőn egy pozsonyi sajtótájékoztatóján jelentette be.

„Biztos, hogy nem leszek ott” – mondta Fico, majd hozzátette,és elmondta, hogy

nem fog olyan embert hallgatni, aki „napi szinten hazudik”.

Szerinte, amit az ukrán elnök mond, az árt Szlovákia érdekeinek.

A Smer elnöke továbbá hozzátette, hogy az orosz olaj és gáz leállítása súlyosan károsítja Szlovákia nemzeti érdekeit, és elfogadhatatlannak tartja az egészet.

Inkább a magyarországi mintát követné.

„Ha a szlovák kormány semmit sem tesz, fejet hajt az Európai Bizottság feltételei előtt és nem azt fogja tenni, mint a magyar kormány, tehát nem fog harcolni a saját energetikai érdekeiért, akkor Szlovákiában az emberek 2 euró feletti benzinre és naftára számíthatnak” – mondta Fico.

Bízik benne, hogy az orosz olajbehozatalt tiltó EU-s szankciót nem fogják elfogadni. Szerinte van értelme árstopot bevezetni a benzin és a nafta árát illetően, mégpedig 1,4-1,5 euró körüli összegben.

„Az orosz olaj leállítása teljes sületlenség. Ez az Egyesült Államok kitalációja”

– állítja Fico.

A volt miniszterelnök egyébként nemcsak hivatali idejében folytatott szívélyes viszonyt a magyar kormánnyal, ő volt az első szlovákiai politikus, aki az április 3-i választások után Orbán Viktornak gratulált, de annak Oroszországgal kapcsolatos álláspontjaival is rendre egyetért

A volt háromszoros miniszterelnököt és egykori belügyminiszterét, Robert Kaliňákot április 20-án vádolták meg bűnszervezet létrehozásával, a hatalommal való visszaéléssel, illetve adótitok megsértésével. Kaliňákotot őrizetbe vették a hatóságok, Ficónak azonban a mentelmi jogát nem függesztette fel a parlament. 

NYITÓKÉP: Robert Fico/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek