A jobbikos erőszakolási ügy miatt kérték számon az ellenzék női képviselőit a parlamentben

Szerző: Kósa András
2022.05.09. 16:16

Kövér László azt mondta az Európa-nap alkalmából, hogy „Európa egy cseléd”, a DK egyáltalán nem szólalt fel, Orbán Balázs az ellenzéknek kínált receptet: elsőre meglepően visszafogott hangnemben ment a napirend előtti szópárbaj a parlamentben. A Párbeszéd bejelentette, hogy mostantól a népet képviseli a népképviseleti Országgyűlésben.

A jobbikos erőszakolási ügy miatt kérték számon az ellenzék női képviselőit a parlamentben

Európa cseléd, az európai politikai elit egy része naponta elárulja az európai eszményt és a kontinens jövőjét idegen érdekek szolgálata miatt – erről beszélt Kövér László, az újonnan megválasztott Országgyűlés régi-új elnöke az Európa-nap alkalmából.

Az április 3-i választások óta ez volt az első „valódi” ülés, ahol szócsatát vívhatott egymással a kormánypártok és az ellenzék, a múlt heti alakuló ülés technikai jellegű szavazásokkal és eskütétellel, na meg Áder János Fidesz-propagandát idéző elnöki búcsúbeszédével telt.

Ehhez képest meglepően visszafogottak voltak a felszólalók.

A kormány nevében először Szijjártó Péter külügyminiszter szólalt fel, aki arról beszélt, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, minden szankciós csomagot támogattunk eddig, 700 ezer ukrán menekültet fogadtunk be (ehhez képest alig több mint húszezren adtak be menekültkérelmet, a többiek továbbutaztak). A földrajz és kőolaj szállítása miatt azonban ezeket érintő intézkedéseket nem támogathatunk, vagyis a tervezett újabb szankciókat sem.

Majd megismételte a szakértők által már többször komolytalannak tartott érveket,

miszerint sok száz millió dollár lenne a MOL átállítása másfajta kőolaj finomítására, mint az oroszé.

Reagálásában Lukács László (Jobbik) azt mondta, 12 éve volt a kormánynak, hogy egészségesebb energiafixet alakítson ki, de erre nem volt képes. Szijjártó Péter pedig nem tisztázta, hogy Vlagyimir Putyin barátjaként, vagy egy uniós tagállam vezetőjeként szólalt-e meg.

Ungár Péter az LMP frakcióvezetője (lapunk tulajdonosa) szerint az EU-ban jelenleg az orosz és amerikai gáz közötti lobbiharc folyik, de ebben a magyar kormánynak a magyar zöldenergia fejlesztését kellene előtérbe helyezni. Toroczkai László (Mi Hazánk) azt mondta, a magyar kormány az ukrán területi integritásról beszél csak, miközben a magyar területi integritás ugyanilyen fontos lenne – azt nem említette, ezt miben látja veszélyeztetve.

A népért

Tordai Bence (Párbeszéd) azt kifogásolta, hogy Szijjártó Péter nem mondta ki: a háborúért Vlagyimir Putyin a felelős, eközben a közmédia az orosz propagandát nyomja. Majd ő is a zöldenergia fontosságát hangsúlyozta. Gurmai Zita szintén erről beszélt. Ezután a rendes napirend előtti felszólalások jöttek, Ungár Péter arról beszélt, egy éve egy szociális-, egészségügyi- vagy rendvédelmi dolgozó vásárlóerő értéken több fizetést kapott, mint most, hiába a kormány béremelései.

Bár Orbán Viktor megígérte, hogy a szennyező fizet elvet érvényesíti majd a gazdaságban, ebből semmi nem valósult meg,

kormányközeli oligarchák cégei, külföldi multik nyugodtan folytathatnak ilyen tevékenységet.

Ráadásul ma a BMW ugyanannyi adót fizet, mint egy egyszemélyes kisvállalkozás. Szijjártó Péter nem válaszolt érdemben a felvetésekre, hanem azt mondta, a kormány sikeres gazdaságpolitikát épít a munkaalapú gazdasággal.

Tordai Bence azt jelentette be, hogy mostantól a népet képviselik majd az országgyűlésben, mint a népképviselet legfőbb szervében. Azokat, akiket a mostani válságban a kormány magára hagyott, például a Tungsram üzemének 1600 elbocsátott munkavállalóját. Majd a nagyvállalatok rekord alacsony társasági adójának megemelését sürgette.

Orbán Balázs a Miniszterelnökség államtitkára erre úgy reagált, hogy a Párbeszéd a hamis valóságérzékelés hibájában van, ezért szenved kudarcot a választásokon sorozatosan. Amíg nem figyelnek az emberekre és a valóságra, nem is fognak nyerni. Toroczkai László első felszólalásában új alkotmányt sürgetett, amit „nemzeti konszenzussal” fogadhatnának el, majd a terrorizmusért márciusban 17 év fegyházra ítélt Budaházy György és társai számára kért kegyelmet.

Gurmai Zita az Európa Nap alkalmából azt mondta, a kormánynak és az ellenzéknek együtt kellene az eddiginél jobban képviselni a magyar érdekeket Európában. Rétvári Bence válaszában azt mondta, jó lenne, ha

a baloldali képviselők nem az országot feljelentgetni járnának Brüsszelbe,

majd arról beszélt, a kormány békepárti, az ellenzék háborúpárti volt a kampányban, a kormány máig nem engedi például, hogy fegyvert vigyenek Ukrajnába Magyarországon keresztül. (Ehhez képest, mint megírtuk, Magyarország fölött átrepülve szállíthatott egy ukrán gép török drótokat az ukrán hadseregnek.)

A „DK tagozatai”

Fekete-Győr András első felszólalásában arról beszélt, szeretnék a parlament szerepét erősíteni. Dömötör Csaba erre úgy reagált, hogy akkor tegyenek ők is a parlament tekintélyének erősítésért, például úgy, hogy mindenki leteszi a parlamenti esküt – ezzel Hadházy Ákosra utalva, aki eredetileg a Momentum frakciójába ült volna be, de végül független képviselő maradt, és még nem tette le az esküt.

Majd felidézte, hogy Fekete-Győr András korábban „moslék koalíciónak” nevezte a DK és a többi ellenzéki párt szövetségét és arra kérte a Momentumot, ne legyen a „DK ifjúsági tagozata”.

Z. Kárpát Dániel a jobbik részéről szintén azt sürgette, hogy most már mindenki foglalkozzon az emberek valós problémáival, ami szerinte most leginkább az, hogy a bér-, és nyugdíjemeléseket felzabálja az infláció. Majd a szülőtámogatási életjáradék bevezetését sürgette, aminek lényege, hogy a befizetett adó tíz százalékáról a munkavállaló maga dönthetne.

Dömötör Csaba válaszában azt mondta, a rezsicsökkentés és az árkorlátozások szolgálják igazán a családok érdekeit most. Majd számon kérte a teremben ülő Jakab Pétert, hogy miért nem ő szólalt fel. Ezután azt kérdezte

a női ellenzéki képviselőktől, hogy miért nem szólaltak fel az ellen, hogy egy jobbikos összejövetelen meg akarták erőszakolni Szilágyi György volt Jobbik-képviselő barátnőjét.

Végül Kocsis Máté olvasott még be az ellenzéknek, a Fidesz frakcióvezetője szerint valójában minden ellenzéki párt a DK egy tagozata, az LMP a zöld tagozat, az MSZP a nosztalgia tagozat, a momentum pedig a tengeren-túli tagozat.

NYITÓKÉP: Gurmai Zita, fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek