ENSZ: sokan fognak éhen halni, ha nem sikerül megnyitni az ukrán kikőtőket

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.07. 08:25

Komoly válság jöhet, és még az éhínség is benne van a pakliban.

ENSZ: sokan fognak éhen halni, ha nem sikerül megnyitni az ukrán kikőtőket

Az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramja szerint világszerte sokan éhen fognak halni, ha nem nyitják meg hamarosan újra az ukrán fekete-tengeri kikötőket.

„Meg kell nyitnunk ezeket a kikötőket, hogy Ukrajnából be- és kijöhessen az élelmiszer. Az emberek igénylik, mert világszerte emberek százmilliói függenek ezektől a készletektől”

– mondta David Beasley, a WFP ügyvezető igazgatója. „Jelenleg megteltek Ukrajna gabonasilói” - mondta a BBC-nek.

A WFP aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy ha nem ürítik ki hamarosan a silókat, nem lesz hol tárolni az idei nyári termést, ami hatalmas pazarlást és tovább emelkedő élelmiszerárakat okoz világszerte.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete becslése szerint jelenleg 25 millió tonna gabona van elzárva Ukrajnában, miközben a Fekete-tengeren lévő kikötői zárva vannak.

A világ egyik legnagyobb kukorica- és búzatermelője, a gabona vonaton történő exportjára szorult az orosz invázió óta. Ukrajna a kikötői forgalmát Romániában bonyolítja azóta.

NYITÓKÉP: Petto123/Pixabay

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek