Valószínűleg kilőtték az egyik legmodernebb orosz hadihajót a Fekete-tengeren

Szerző: Kósa András
2022.05.06. 12:17

Az Admiral Makarov elvesztése könnyen keresztbe tehet az oroszok terveinek Odessza elfoglalására.

Valószínűleg kilőtték az egyik legmodernebb orosz hadihajót a Fekete-tengeren

Több hír is érkezett a Twitteren arról, hogy egy rakétával kilőtték az egyik legmodernebb orosz hadihajót, az Admiral Makarovot. Az elég jól értesült Open Source Intelligence Monitor azt írja, „egyre valószínűbb, hogy a hír, miszerint az Admiral Makarovot egy hajóelhárító rakétával találták el, igaz, a térségből több mentőhajó és repülő jelenlétét észlelték, de amerikai drónok is jelen vannak”.

Az Admiral Makarov annyira új, hogy csak 2017-ben állt hadrendbe, olyan fegyverek vannak rajta, amit az oroszok senki másnak nem adtak át. A hajót Odesszánál érhette találat, ami azért érdekes, mert korábban a Moszkva hadihajót is itt süllyesztették el, vagyis az Admiral Makarovot egyértelműen az orosz flotta elpusztult zászlóshajójának korábbi helyére vezényelték a jelek szerint.

Ez azt jelzi, hogy az oroszok továbbra sem tettek le Odessza megszállásáról és egy szárazföldi folyosó nyitásáról Transznyisztriáig. Ehhez viszont a Kígyó-szigetre is szükségük lenne, csakhogy ennek orosz helyőrségét éppen a héten semmisítette meg az ukrán hadsereg, drónokról még azt a két orosz gyorsnaszádot is kilőtték, amiket a bajba jutott orosz katonák kimentésére küldtek. Az Admiral Makarov érdekessége egyébként, hogy ukrán gázturbinával működött.

NYITÓKÉP: Ad Meskens, Wikimedia

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek