Moldova és Ukrajna is Görögországtól remélheti a gázt

2022.05.06. 09:18

Két új cseppfolyósított földgázra épített terminált létesít Görögország, 2023-tól nagy segítség lehet a két oroszok által függésben tartott ország számára.

Moldova és Ukrajna is Görögországtól remélheti a gázt

Görögország két cseppfolyósított gázzal működő LNG-terminált épít Alexandrúpoliban – jelentette be kedden Kiriakosz Mitsotakisz görög miniszterelnök. Az egyikkel a tervek szerint Moldovába és Ukrajnába szállítanak. 

Az oroszok által újra fenyegetett Moldova természetesen örömmel fogadta a hírt. „Párbeszédet folytatunk az energiáról, amelynek célja országunk függetlenségének és energiahatékonyságának megerősítése. Moldovának befektetésre van szüksége az energiaválság enyhítéséhez” – mondta Maia Sandu elnök szerdán Kisinyovban.

Utóbbi bejelentése jelen volt az Európai Tanács elnöke, Charles Michel is, aki támogatást ígért Moldovának az energiaszektorban, mivel jelenleg az ország gázellátásának száz százaléka Oroszországtól függ.

A Balkan Insightnak nyilatkozó Sergiu Tofilat, az elnök energetikai szakértője viszont még óva intett a túlzott üzzepléstől, ugyanis ezek a döntések is csak lassan oldják meg a problémákat: „A következő két-három évben hiány lesz a cseppfolyósított gázból, mert időbe telik, mire megépülnek az exportterminálok. Továbbra is hiány van a cseppfolyósított gáz szállítására alkalmas hajókból” – mondta.

A görög terminálok 2023-ban készülhetnek el, megerősítve Görögország gázszállító szerepét a térségben.

Magyarország bár nem száz százalékban, de nagyon nagyban függ az orosz gáztól, ezért a mi kormányunk egyelőre kategorikusan kizárta a változást, jelenleg még az olajemberagót is meg tervezi vétózni Orbán Viktor, mivel az alternatív megoldások kiépítése a péntek reggeli közrádióban adott interjújában elmondottak alapján szerinte túl drága lenne.

KIEMELT KÉP: Zlatkaxpatka / Wikimedia Commons

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek