Minden második rendeletét titokban hozza Putyin a háború kezdete óta

Szerző: Fekő Ádám
2022.05.06. 07:58

Főleg posztumusz kitüntetésekről lehet szó, mivel a nem közzétett döntések száma általában háborúk idején ugrik meg Oroszországban.

Minden második rendeletét titokban hozza Putyin a háború kezdete óta

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta Vlagyimir Putyin szinte minden második rendeletét a nyilvánosság kizárása mellett hozza – írja a Mediazona. Az ilyen rendeletek általában posztumusz díjazzák a katonai állományt, tehát nagy valószínűséggel az orosz vezetés egyszerűen nem akarja beismerni, hány orosz veszett oda a háborúban. A mostani helyzet azért kiemelkedő, mert 2002 óta nem volt ilyen magas a nem közzétett rendeletek száma: ekkor épp a második csecsen háború folyt.

Az újság arra is felhívta a figyelmet, hogy a nem közzétett rendeletek száma mindig a katonai aktivitás növekedésekor ugrik meg, tehát a már említett csecsen háborúk idején és a 2014-es krími és donbászi eseményekkor tette ezt korábban.

Az újságírók egy ilyen rendeletre való hivatkozást találták: ez egy egy orenburgi katona haláláról szól. A Matvejevszkij kerület adminisztrációja jelentette, hogy a 2022. március 3-i 85SS számú elnöki rendelettel a Bátorság Érdemrendjével tüntettek ki egy katonát. Az SS a szigorúan titkos kifejezésre utal.

KIEMELT KÉP: Kremlin.ru

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek