Kis játékfigurákkal tüntetnek a háború ellen az oroszok

2022.05.05. 15:21

Oroszországban egyre több LEGO-figura és egyéb kis játék követel békét és a háború befejezését.

Kis játékfigurákkal tüntetnek a háború ellen az oroszok

Mivel Oroszországban bűncselekménynek számít, ha valaki a Kreml hivatalos álláspontja szerint a „különleges katonai hadműveletet” nevén, azaz háborúnak nevezi, ezért az ukrajnai invázió február 24-e óta több ezer oroszt vettek őrizetbe, majd tartóztattak le, amiért a háborút ellenezve tüntettek.

Mivel még az is szabadságvesztéssel járhat, ha valaki a hivatalos orosz narratíván kívül másmilyen információt közöl, vagy akár arra nyilvánosan rámutat, ezért például az egyik utolsó független orosz lap, a Novaja Gazeta kénytelen volt felfüggeszteni hazai működését és európai kiadást indítottak helyette, míg egy orosz újságírót, Marija Ponomarenkot azért vettek őrizetbe, mert a Mariupol Színház elleni orosz rakétatámadásról írt Telegram-oldalán, ahol az oroszok közel háromszáz civil haláláért felelősek.

Marija Ponomarenko ezért akár tíz évnyi börtönbüntetést is kaphat,

mivel beszámolt arról, hogy a hivatalos narratívával szemben az oroszok nemcsak katonai, hanem civil létesítményeket is támadnak.

Annak ellenére, hogy a rezsim elnyomja a háborúellenes véleményeket és ellehetetleníti a tüntetéseket, még nem jelenti azt, hogy a háborút ellenző oroszok odahaza nem adnak hangot ellenkezésüknek, csupán a tüntetések formája átalakult:

leginkább Szentpéterváron és Moszkvában a város több pontján megjelentek kis játékfigurák vagy játékok, amelyek kis háborút ellenző feliratot tartanak a kezükben.

A tüntetés ezen formáját a malenkiy_piket Instagram-oldal gyűjti össze, ahol a cikk írása közben már 549 bejegyzést tettek közzé, és összesen már 635 kis játékfiguráról közöltek képeket, ahogy például a bucsai mészárlásra hívják fel a figyelmet, a háború befejezését, vagy a békét követelik.

A malenkiy piket (маленький пикет) egyébként magyarul kis tüntetőket jelent, és

az oroszok változatos játékfigurákkal változatos helyen helyeznek el változatos háborúellenes üzeneteket.

Ez a kis figura például azt követeli, hogy adj egy esélyt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Malenkiy_piket1 (@malenkiy_piket) által megosztott bejegyzés

Míg ez az ukrán színeket viselő lila figura azt követeli az 59. legnagyobb orosz városban, Cserepovetszben, hogy ne legyen több harc.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Malenkiy_piket1 (@malenkiy_piket) által megosztott bejegyzés

De van olyan kreatív tüntető,

aki egy installációt, kvázi egy minitüntetést is létrehozott,

ahol egyszerre követelnek békét Ukrajnának, szabadságot Oroszországnak és a háború befejezését.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Malenkiy_piket1 (@malenkiy_piket) által megosztott bejegyzés

De például már a South Park ismert karakterére, Eric Cartmenre hasonlító kis figura is kifejezte már abbéli vágyát, hogy Oroszország fejezze be az Ukrajna ellen indított háborúját.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Malenkiy_piket1 (@malenkiy_piket) által megosztott bejegyzés

Jelenleg nem ismert, hogy ki állhat az Instagram-oldal, illetve maga az ötlet mögött, de az oldal leírásában arra bíztatnak mindenkit, hogy aki ellenzi a háborút, ők is helyezzenek ki ilyen kis figurákat, ők pedig újraközlik az oldalukon.

NYITÓKÉP: Kis figurák követelnek békét Moszkvában. FOTÓ: malenkiy_piket1 / Instagram

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek