Már június 15-től kirúghatják az oltást megtagadó állami alkalmazottakat

Szerző: Kósa András
2022.05.05. 16:14

Megjelent az erről szóló törvénytervezet a parlament honlapján.

Már június 15-től kirúghatják az oltást megtagadó állami alkalmazottakat

Nagyon hosszú, összesen 69 oldalas salátatörvény tervezete került fel a parlament honlapjára, amely „a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről” címet viseli, a benyújtója pedig a kormány.

Az összesen 115 paragrafusból álló törvénycsomag több tucat más törvényt módosít, köztük olyanokat is, amiknek kevés közük van a veszélyhelyzethez. Ilyen például a kulturális örökség védelméről szóló törvényt, a földtörvényt, vagy éppen a postai szolgáltatásokat szabályozó törvényt.

A tervezet 11. paragrafusa foglalkozik az állami dolgozókra elrendelt kötelező védőoltás kérdésével. A kormány még tavaly október 28-án egy rendeletben írta elő, hogy az állami köz-, és felsőoktatási intézményekben, a honvédelmi- és rendvédelmi dolgozóknál, az állami kulturális intézményekben és a közigazgatásban, szociális-, és gyermekvédelmi ágazatban dolgozók számára

kötelező a koronavírus elleni oltás felvétele.

A rendelet hatálya alól csak a terhes anyák és azok mentesültek, akik orvosi igazolással rendelkeztek róla, hogy az oltásnak egészségügyi kockázatai vannak. Minden más esetben az oltást megtagadókat a munkáltatójuk legfeljebb egy évre fizetés nélküli szabadságra küldhette.

Most a törvény szerint június 15-től, a veszélyhelyzet megszűnésére hivatkozva mindazoknak, akiknek a fizetés nélküli szabadsága még hatályban van – vagyis gyakorlatilag minden érintettet – a munkáltató megszüntetheti a munkaviszonyát,

ebben az esetben a törvény szerint végkielégítés sem jár.

A munkáltató ugyanakkor úgy is dönthet, hogy fenntartja a fizetés nélküli szabadságot, de annak tartama nem haladhatja meg az egy évet. Ebben az esetben – mivel tavaly december 15 volt az oltás felvételének határideje – legkésőbb 2022. december 15-től a többiek munkaviszonya is megszűnik.

NYITÓKÉP: Pixy

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek