Az ukránok elkezdték kilőni az oroszok legmodernebb tankjait is

Szerző: Kósa András
2022.05.05. 12:19

A T-90-es tankokból már legkevesebb húszat veszített az orosz hadsereg, legutóbb Harkivnál.

Az ukránok elkezdték kilőni az oroszok legmodernebb tankjait is

Az ukrán hadsereg már képes rá, hogy harc közben semlegesítse a jelenleg legmodernebb rendszerben tartott orosz tankokat is – ez derül ki abból a fotóból, amit Harkiv megyében készítettek egy kilőtt T-90-esről. A fotón látszik, hogy a tank lövegtornyát érte a találat, vagyis nem aknára futott, hanem feltehetőleg egy vállról indítható rakéta, vagy egy tüzérségi lövedék okozhatta a jármű és a három fős legénység vesztét.

A talaj nagy területen feketére színeződött a tank körül, ezért valószínűleg a találat következtében felrobbant a belsejében tárolt lőszer is, így a három tagú személyzetnek esélye sem volt a túlélésre.

A T-90-esek elvesztése nem csak azért nagyon érzékeny az orosz fél számára, mert drága fegyverről van szó, egy darabja akár 7 millió dollárba is kerülhet, felszereltségtől függően. (A fotón ráadásul a legújabb fejlesztésű T-90M típus szerepel.) Hanem azért is, mert ez jelenleg a legújabb fejlesztésű, rendszerben tartott orosz tank, amelyik passzív és aktív védelmi rendszerrel is bír, így az, hogy az orosz veszteségeket szisztematikusan rögzítő Oryx blog szerint már 19-et elveszítettek, komoly érvágás.

Egy szakportál szerint összesen volt 527 darab ilyen harckocsija Oroszországnak, Ukrajnában egyelőre korlátozott számban vetették be őket, valószínűleg pár tucatot, leginkább Donbassz környékén. A jelentőségüket jelzi viszont, hogy a szíriai orosz katonai támaszpontokat is T-90-esekkel védik, és minden bizonnyal a május 9-i Vörös téri katonai felvonuláson is szerepet kapnak majd.

NYITÓKÉP: Vitaly V. Kuzmin, Wikimedia

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek