Nem adja ki a szlovák parlament Robert Fico mentelmi jogát

2022.05.04. 19:45

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy Fico megúszta, hiszen a büntetőeljárás továbbra is ugyanúgy folytatódik, az, hogy nem adták ki a mentelmi jogát, mindössze annyit jelent, szabadlábon védekezhet majd az ellene felhozott vádakban a Smer-SD elnöke.

Nem adja ki a szlovák parlament Robert Fico mentelmi jogát

Szerda délután szavazott a 150 fős Szlovák Nemzeti Tanács Robert Fico exminiszterelnök mentelmi jogának kiadásáról. Mint arról az Azonnalin részletesen beszámoltunk, Robert Ficot és egykori belügyminiszterét, Robert Kaliňákot még április 20-án vádolták meg bűnszervezet létrehozásával, a hatalommal való visszaéléssel, illetve adótitok megsértésével.

Egykori belügyminiszterét április 20-án rendőrök vezették el, azonban Ficot parlamenti képviselőként mentelmi jog illeti meg, aminek kiadatásáról a szlovák törvényhozás dönt, az ügyészség pedig már április 21-én jelezte: kérik a szociálpopulista exminiszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését.

Végül a Szlovák Nemzeti Tanács szerdán szavazott Fico mentelmi jogáról háromnapos vita után,

azonban végül nem szavazták meg annak a felfüggesztését.

A szavazáson mind a 150 képviselő jelen volt, azonban közülük 8-an nem szavaztak, ami növelte az elfogadáshoz szükséges szavazatok számát, végül nem is lett meg: Fico mentelmi jogának felfüggesztése mellett 74 képviselő szavazott, 49 képviselő ellenezte, 19 tartózkodott,

így mindössze két szavazaton múlott, hogy meglegyen a többséghez szükséges 76 szavazat.

A Sme rodina (Család vagyunk) kormánypárt 17 fős frakciója már előre jelezte, ők nem fogják megszavazni a kiadatást, míg az Igor Matovič vezette OĽaNO 50 képviselőjéből végül 48-an szavaztak Fico kiadatása mellett.

Azután, hogy a kormánynak nem sikerült elérnie, hogy kiadassák a korábbi miniszterelnököt, meg is kezdődött az üzengetés:

a liberatariánus SaS szerint a szavazás után a Sme rodinának semmi keresnivalója a kormányban,

míg a Matovičcsal gyakran a médiában vitázó Richard Sulík SaS-elnök azt mondta, Matovičot nemcsak kedvenc koalíciós partnere hagyta cserben, hanem saját pártja is, így

„már soha nem beszélhetünk korrupció ellenes harcról”

– holott a sokszínű, leginkább Fico-ellenes koalícióban az összekötő kapocs a korrupcióellenesség volt.

Ugyanakkor

ez nem jelenti azt, hogy Fico megúszta, hiszen a büntetőeljárás továbbra is ugyanúgy folytatódik, az, hogy nem adták ki a mentelmi jogát,

mindössze annyit jelent, szabadlábon védekezhet majd az ellene felhozott vádakban a Smer-SD elnöke.

Fico egyébként ártatlannak tartja magát, és a rendőrség bejelentése után úgy reagált: a bűnüldöző szerv a kormány parancsára politikai okok miatt üldözi őt, amiért pártjával elmondása szerint napi szinten mutatja be, mennyire nem képes Szlovákiát irányítani az Eduard Heger vezette négy pártból álló koalíciós kormány.

Az egykori miniszterelnököt egyébként nem először vádolják meg korrupcióval. Még tavaly októberben számoltunk be arról, hogy a rendőrségnek több órányi hang- és videófelvétele van arról, ahogy Fico egy hétvégi házban többek között a most őrizetbe vett Kaliňákkal, a Kuciak-gyilkosság megrendelésével megvádolt Marian Kočner oligarcha – egyben más maffiózokat is képviselő – ügyvédjével, illetve Miroslav Bödör, a rendőrséget korábban bűnszervezettként irányító oligarcha, Norbert Bödör apjával egyeztettek a folyamatban lévő korrupciós ügyek vizsgálatával kapcsolatosan arról, hogyan lehetne azokat befolyásolni.

NYITÓKÉP: Robert Fico / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek