EU-s szankciók: fél éven belül le kell válni az orosz olajról

Szerző: Fekő Ádám
2022.05.04. 09:27

Ursula von der Leyen ismertette a tervezetet, amit még el kell fogadnia a tagállamoknak. Egyelőre arról nincs szó, tényleg mentességet kap-e Magyarország és Szlovákia.

EU-s szankciók: fél éven belül le kell válni az orosz olajról

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán reggel az Európai Parlament plenáris ülésén ismertette az EU hatodik szankciós csomagját. A csomagot szintén szerda délelőtt vitatják meg a tagállamok nagykövetei. A csomag ezeket tartalmazza:

  • További személyek kerülnek a beutazási tilalmi, illetve vagyonbefagyasztási listára. Ezek főleg magasrangú katonatisztek, akik háborús bűnöket követtek el Bucsában.
  • Kizárják a nemzetközi banki átutalási rendszerből, a SWIFT-ből a legnagyobb orosz bankot, a Sberbankot.
  • Három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltatót kitiltanak az európai éterből. Ők a továbbiakban egyáltalán nem sugározhatnak, tehát applikációhuk vagy kábeles szolgáltatásuk sem futhat az EU-ban.
  • él éven belül az EU beszünteti a kőolajvásárlást Oroszországból. Ez teljes behozatali tilalmat jelent minden orosz tengeri és csővezetékes olajra, a nyersolajra és a finomítottra. Utóbbit csak fokozatosan, év végéig vezetik ki.

Von der Leyen egyelőre nem mondott igent és nemet sem azokra az értesülésekre, amik szerint Magyarország és Szlovákia mentesülne ezalól, de azt elimserte, hogy néhány tagállam erősen függ az orosz olajtól. (Update: Végül tényleg kaptunk engedményt.)

Ursula von der Leyen arra is felszólított, hogy az EU kezdjen hozzá egy helyreállítási csomag kidolgozásához Ukrajna számára. A szankciós javaslatokat a tagállamoknak is el kell fogadniuk.

KIEMELT KÉP: Kuhlmann / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek