Az orosz külügy szerint izraeli zsoldosok segítik a „neonáci ukránokat”

2022.05.04. 16:18

Emellett az orosz külügy szóvivője, Marija Zaharova azzal is megvádolta az izraelieket, hogy évekig nem foglalkoztak azzal, hogy – szerintük – Ukrajna neonáci állammá válik.

Az orosz külügy szerint izraeli zsoldosok segítik a „neonáci ukránokat”

Úgy látszik, Oroszországnak nem igazán tetszik, hogy Izrael nem hagyta annyiban, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a héten lezsidózta a holokausztért és egyéb emberiségellenes bűncselekményekért felelős Adolf Hitlert – Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szerint ezzel a zsidókat tette a holokauszt felelősévé Lavrov –, és az eddig a konfliktust a legnagyobb távolból szemlélő Izrael azon gondolkozik, hogy akár fegyverekkel is segíti az oroszok által megtámadott Ukrajnát.

Szerdán ugyanis az orosz külügy szóvivője, Marija Zaharova több ízben is bírálta Izraelt, illetve az izraelieket.

A Rossiya-24 TV-csatornán a szóvivő arról beszélt, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hiába beszélt évek óta Izraelnek „az Ukrajnában évek óta növekvő neonáci ideológia problémáját”, az az izraeli politikusokat nem érdekelte egyáltalán, negligálták azt, pedig a szóvivő szerint e problémára már többször is és régóta felhívták a figyelmet, azonban senki sem hallgatott rájuk.

Zaharova főnöke, Lavrov minapi nyilatkozatára – miszerint Hitler éppúgy részben zsidó származású volt, mint Zelenszkij – adott izraeli reakciókra a szóvivő úgy reagált,

„annyit rugózhatunk a szavakon és a kifejezéseken, amennyit szeretnének, de miért nem foglalkoznak ugyanolyan buzgalommal azon, hogy a nacionalista zászlóaljak vannak a hadseregben, és terjesztik a náci irodalmat?”

– tette fel a költőinek szánt kérdést a szóvivő, majd hosszan sorolta, hogy az egyébként valóban szélsőjobboldali nézeteket valló Azov milyen jelképeket és szimbólumokat használ, és szerinte közöttük elterjedtek a horogkeresztes tetoválások, a náci és fasiszta szimbólumok, majd gondolatát arra futtatta ki, hogy az izraelieket ez éveken keresztül nem érdekelte, és nem váltott ki politikusaikból haragot,

így tulajdonképpen – bár ezt már nem mondta ki, de erősen sugalmazta – Izrael „neonácikat” akar támogatni.

Később a Szputnyik Rádióban már nemcsak a Naftali Bennet vezette izraeli kormányt és a politikusokat bírálta, hanem az izraeli állampolgárokat is. Zaharova megismételte azt a május 1-i vádakat,

miszerint izraeli zsoldosok segítik az ukrán honvédőket.

Egy Kreml-közeli csoport ugyanis azzal vádolt meg tíz izraeli diplomatát, akik a lengyel–ukrán határon segítettek izraeli állampolgároknak elhagyni Ukrajnát, hogy zsoldosok, a Telegram-csatornán pedig a nevük mellett az útlevelüket is nyilvánosságra hozták. A Jerusalem Post szerint a tíz megnevezett izraeli állampolgár jó része diplomata, de vannak köztük konzuli alkalmazottak, illetve a nagykövetség biztonsági őrei is.

Ehhez szerdán az orosz külügy szóvivője annyit tett hozzá, hogy az izraeli zsoldosok a neonáci Azov fegyvereseivel vállvetve harcolnak,

és erről az izraeli politikusok is tudnak állítsa szerint.

Egyébként április végén megjelent egy videó, amiben egy héberül beszélő katona arról beszél – vélhetően Herszon környékén –, hogy köszönik Izraelnek a segítséget és közösen harcolnak, azonban jelenleg nem tudni, hogy valóban Izraelből utaztak Ukrajnába segíteni az ukrán honvédőket, vagy izraeli–ukrán kettősállampolgársáú zsidók szerepelhetnek a felvételen – az izraeli külügyminisztérium az ügy kapcsán nem reagált a Jerusalem Post megkereséseire.

Az ukrajnai háborúban egyébként nem csak ukránok segítik az ország védelmét: egy törvénymódosítással Volodimir Zelenszkij lehetőséget adott, hogy felállítsanak egy légiósokból álló alakulatot. Az ukrán hadsereg közlése szerint közel 20 ezer külföldi önkéntes segíti a védelmet, akik összesen 52 országból érkeztek. Oroszország egyébként korábban bejelentette, nem tartja legitim katonáknak az Ukrajnáért harcoló külföldi önkénteseket, ezért ha külföldi katonákat fognának el, az ő esetükben nem alkalmazzák a hadifoglyokra vonatkozó nemzetközi szabályokat és normákat.

NYITÓKÉP: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2020 novemberében. FOTÓ: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek