Oltatlan pedagógus nyert pert az EMMI-vel szemben

Szerző: Kósa András
2022.05.03. 15:34

Semmilyen konkrét indokkal nem támasztotta alá Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár, hogy miért utasítja el egy pedagógus mentesítési kérelmét a kötelező oltás alól, ezért a bíróság új eljárásra kötelezte a minisztériumot.

Oltatlan pedagógus nyert pert az EMMI-vel szemben

A Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiuma keddi ítéletével helyt adott egy oltatlan pedagógus keresetének, aki arra kérte az EMMI-t, hogy mentesítse a kötelezően elrendelt COVID-oltás alól. A bíróság egyben megsemmisítette Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár határozatát, amiben elutasította az említett pedagógus mentesítési kérelmét, és új eljárásra kötelezte a minisztériumot – közölte nemrég közösségi oldalán Schiffer András, az érintett pedagógus jogi képviselője.

A bíróság az EMMI-t új eljárás lefolytatására utasította.

Az oltatlan pedagógus egészségi állapotára (magas vérnyomás, diabétesz) hivatkozva,

azt igazolva, még januárban kérte a mentesítését a kötelező oltás felvétele alól.

Az ügyvéd szerint köznevelési államtitkár a kérelmet a következő, „veretes” indokolással utasította el:

„A rendelkezésre álló adatok, valamint a kérelemhez mellékelt iratok alapján, továbbá tekintettel arra, hogy annak támogatását elvi állásfoglalásában járványügyi szempontból az Operatív Törzs sem javasolta, kérelme elutasításáról döntöttem”.

Csakhogy, mint Schiffer András írta, az Operatív Törzs állásfoglalása nem nyilvános, azt sem ők, sem a bíróság nem ismerte, ráadásul

„semmiféle logikai összefüggés kibontására nem vetemedett az államtitkár a becsatolt orvosi papírok és az ún. elvi állásfoglalás között. Innentől pedig – a nyilvánvalóan szakmányban legyártott – közigazgatási határozat egész egyszerűen felülbírálatra alkalmatlan”.

Schiffer András szerint a történetnek „az a tanulsága, hogy bármit talán mégsem tehet meg az állam még járványhelyzetre hivatkozással sem a polgáraival”.

NYITÓKÉP: Governor Tom Wolf, Flickr

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek